Aggasztó: óriási ózonlyukat fedeztek fel a kutatók

tudomány természet ózonlyuk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A trópusok felett tátongó lyuk eddig valamiért elkerülte a tudósok figyelmét, pedig felételezéseik szerint már az 1980-as évek óta létezhet.

A trópusi ózonlyukat a megfigyelési adatok és a kozmikus sugárzás által vezérelt elektronreakciós modellek kombinálásával találták meg. Ezen a földrajzi helyen olyan fizikai mechanizmusokat észleltek, amelyek az Antarktisz feletti ózonlyuk állapotát tükrözik.

Ózonlyuk az Antarktisz felett Forrás: Copernicus Atmosphere Monitoring Service, ECMWF

Az ózonréteg pusztulása veszélyt jelent az emberi egészségre, mivel növeli az ultraibolya-sugárzás szintjét a Föld felszínén. Az UV-sugaraknak való kitettség fokozhatja a bőrrák kialakulásának kockázatát, és más egészségügyi problémákat is okozhat. Az AIP Advances című folyóirat szerint a most felfedezett ózonlyuk hétszer nagyobb az antarktiszinál – írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.