Sosem késő formába lendülni! Fókuszban a formás fenék!

popsi tippek-tanácsok magazin gyakorlat edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár már augusztust írunk, ne feledje senki, hogy az álomalak eléréséhez nem elég néhány hét torna és diéta. Ahhoz, hogy valóban csinosak legyünk, egész évben kitartóan kell dolgoznunk! Éppen ezért, akár augusztusban is elkezdhetjük az edzést annak érdekében, hogy például kerek és feszes legyen a fenekünk.

Talán sosem volt akkora kultusza a kerek és feszes popsinak, mint az utóbbi években. Mindenki almára és barackra hajazó hátsóra vágyik, ez a forma azonban csak nagyon keveseknek adatik meg alapjáraton. A jó hír azonban az, hogy

kitartó munkával a farizom remekül formálható, így voltaképpen bárkinek lehet divatos popsija.

Hogyan? Mutatjuk!

Guggolás

Azt kell, hogy mondjuk, nincs új a nap alatt, és az egyik leghatásosabb gyakorlat a farizmok formálására még mindig a guggolás. Ezt a gyakorlatot vállnál szélesebb terpeszből érdemes indítani és minél mélyebbre kell guggolni, hogy hatékony legyen. Amire érdemes vigyázni, hogy a hátunk maradjon egyenes, a térdünk pedig ne csússzon előre – a legjobb, ha a gyakorlat közben a sarkunkon van a testsúlyunk és a lábujjakat szinte el tudjuk emelni a talajtól.

Leghatásosabb gyakorlat a farizmok formálására még mindig a guggolás Forrás: Shutterstock


TIPP: ha már gördülékenyen megy a guggolás, nehezítsük a gyakorlatot súlyokkal.

Felhúzás

A felhúzás egy olyan gyakorlat, amely nem csupán a popsit, de szinte az egész testet jól megmozgatja. Jó hatással van a lábra, a hátra, a combra és persze a fenékre is. Több típus is létezik belőle, így indíthatjuk széles terpeszből (szumó) és szűkebből is (hagyományos), attól függően, mire szeretnénk dolgozni, illetve, hogy mennyire vagyunk edzésben.
Kezdésnek érdemesebb inkább a konvencionális, azaz szűkebb alapállást választani. Fontos, hogy a felhúzásnál folyamatosan egyenes legyen a hátunk, a gyakorlatot a földről indítsuk, teljesen egyenesedjünk ki és végig kontrollálva végezzük a mozdulatot. Otthon használjunk hozzá kézi súlyzót, teremben pedig végezhetjük rúddal ezt a gyakorlatot.

Lábemelés

A különféle lábemelések szintén csodákat művelnek a farizommal. Ebből a gyakorlatból ráadásul rengeteg típus létezik. Indíthatjuk térdelésből vagy könyökre támaszkodva, a lábat pedig emelhetjük nyújtva és hajlítva is. Végezhetünk hátsó lábemelést, oldalsót-, de akár félköríveset is. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a hátunk egyenes legyen, a fejünk pedig a gerincvonal meghosszabbításaként folytatódjon, tehát ne lógjon és ne is emeljük fel.
A lábemeléseket nem csupán négykézláb-helyzetből, de oldalfekvésből is indíthatjuk. Ebben az esetben szintén lehet nyújtott vagy hajlított a láb pozíciója.

Lábemelésből rengeteg típus létezik Forrás: Shutterstock


TIPP: itt is nehezíthetjük a gyakorlatot lábsúlyokkal vagy gumiszalaggal.

Amit még tehetünk

Az izomtömeg növelésével a fenék látványosabbá, kerekebbé és tónusosabbá válhat, ám nem árt, ha az edzés mellett egyéb praktikákat is bevetünk. Sok esetben a nők nem csupán a popsi méretével, formájával, de az állagával is elégedetlenek - a narancsbőr ugyanis a formás fenéken is tartós gondot okozhat. Ennek mérséklésére érdemes egészségesebben étkezni, sok folyadékot fogyasztani, rendszeresen masszírozni a területet és váltózuhannyal edzeni a kötőszövetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.