Hatvan teknős kelt ki tojásából a strandolók szeme láttára az olaszországi Ischián

Forrás: Hans Lucas via AFP/Bastien Doudaine / Hans Lucas/Bastien Doudaine -
Olaszország Ischia teknős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatvan teknős kelt ki tojásából a strandolók szeme láttára az olaszországi Ischia szigetének egy partszakaszán.

Szombat délután a sekély vizéről ismert öböl fürdőzői vették észre, hogy néhány kicsiny teknős bukkan fel a homokban, és megpróbál utat találni a tenger felé. Az álcserépteknősök (Caretta carette) nemébe tartozó, nagyjából 15 grammos állatokat a víz felé tartó első útjukon le is fényképezték a turisták.
Az első meglepetés után riasztották a parti őrséget, akik biztosították az átkelést. Egy tengervédelmi szervezet munkatársai is figyelemmel kísérték a kis teknősök útját.

Hatvan teknős kelt ki tojásából a strandolók szeme láttára az olaszországi Ischián - Illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Bastien Doudaine / Hans Lucas/Bastien Doudaine


Rövid időn belül ez már a második teknőskikelés Ischián, ez pedig a víz jó minőségéről tanúskodik. Most a Nápolyi-öböl északi részén található Ischia további strandjait is átvizsgálják teknősfészkek után kutatva.

Olaszország egyre északibb vidékein képesek szaporodni a teknősök a melegedő éghajlat miatt. A nőstények különösen nagy kedvvel rakják tojásaikat a déli Campania tartománybeli Cilento partvidékén, ahol nemzeti park is található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.