Gyilkosok, pedofilok, kannibalizmus - ide kerülnek a világ legveszélyesebb bűnözői

gyilkosság kegyetlen gyilkos erőszak börtön magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kérdés sem férhet hozzá, hogy börtönbe nem azért kerül az ember, hogy jól érezze magát. A világunk pedig bővelkedik olyan börtönökben, amelyek inkább hasonlítanak a földi pokolra, mint bármi másra.

A világ legkegyetlenebb börtönei teljesen más szabályok szerint működnek. Mindennaposak az erőszakos tettek, a gyilkosságok, a droghasználat. Máshol pszichológiai hadviselést folytatnak a rabok ellen. Rettenetes körülmények, mocsok, a biztonságérzet és sok esetben az orvosi ellátás teljes hiánya vár a legsúlyosabb bűnözőkre. Ezeken a helyeken a rabok naponta küzdenek meg a józan eszük megtartásáért, de sokszor a túlélésért is.

És hogy mi az egyetlen hely, ahol veszélyesebb élni, mint ezekben a börtönökben? A börtönökön kívüli világ. Ha csak egy pillantást vetünk a hírekre, máris egyértelművé válik, hogy ijesztő világban élünk. Számtalan gyilkosság történik nap mint nap, sokszor pedig derült égből villámcsapásként történnek meg a kegyetlen tragédiák. És mivel a világ tele van közveszélyes emberekkel, a büntető igazságszolgáltatás létfontosságú a társadalmunk számára. A börtönöket a bűnözők társadalomtól való elkülönítésére tervezték, a legkomolyabb börtönöket pedig kifejezetten a legkegyetlenebb bűnözők számára. Ezekre a helyekre nem a kisebb bűnöket elkövetők kerülnek, hanem valóban azok, akik kimondhatatlan tetteket követtek el embertársaik ellen.

Fekete Delfin, Oroszország

A Fekete Delfin Oroszország leghírhedtebb börtöne. Gyilkosok, pedofilok, pszichopaták, terroristák és kannibalizmus miatt elítéltek kerülnek be elsősorban, és akit egyszer bezárnak oda, az soha többé nem távozik élve. És hogy mitől olyan brutális ez a hely? A foglyokat megbilincselik, és minden alkalommal bekötik a szemüket, amikor kiviszik őket a cellájukból, így esélyük sincs felmérni a terepet. Az őrök 15 percenként ellenőrzik a rabokat, akik még csak le sem ülhetnek celláikban. Napi négyszer kapnak enni, azonban csak levest. A nap 24 órájából mindössze 90 percet tölthetnek a celláikon kívül. A börtönben eddig körülbelül 3500 embert gyilkoltak meg a rabtársak, ami tekintve, hogy körülbelül 700 fogoly tartózkodik ott, átlagosan öt gyilkosságot jelent rabonként.

Gitarama börtön, Ruanda

A világ legzsúfoltabb börtöne. A Gitaramában több mint 7000 fogoly van, azonban a létesítményt csupán 400 fő befogadására tervezték. A legtöbb fogvatartott az 1994-ben lezajlott ruandai népirtás gyanúsítottja. A rendkívüli zsúfoltság miatt a rabok kénytelenek folyamatosan talpon lenni, ami pedig a legdurvább, hogy mezítláb állnak a mocskos földön, amitől egy idő után olyan fertőzéseket szednek össze, hogy konkrétan lerohad a lábuk. Sokuk életét csak az amputálás menthetné meg, de mivel csak egy, teljes munkaidőben dolgozó orvos van a börtönben, a legtöbben nem kapják meg a szükséges kezeléseket. Ez átlagosan fél tucat halálesetet okoz naponta.

Bang Kwang börtön, Bangkok

A Bangkok Hilton becenéven futó börtön nem egy olyan hely, ahová bárki szívesen benézne. A börtön onnan kapta a hírét, hogy a rabokat rutinszerűen kínozzák. A fogvatartottakat nagyon kis méretű cellákba zsúfolják, a halálraítélteknek pedig fogalmuk sincs arról, hogy mikor hajtják vége rajtuk az ítéletet. Többnyire két órával korábban értesülnek erről, mielőtt elviszik őket a kivégzőhelyre.

Mendoza börtön, Argentína

A Mendoza börtön szintén ráhajthatna a világ legzsúfoltabb börtöne címre, mivel befogadóképességének a háromszorosára rúg a rabok száma. A cellák mindössze négy négyzetméteresek, és egy cellában öt fogvatartott van. A létesítmény híján van a megfelelő szennyvízrendszernek, ezért az elítéltek műanyag zacskókat és palackokat használnak mosdó helyett. Orvosi ellátás nincs, így a rabok csak akkor találkoznak orvossal, miután meghaltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.