A világ leggonoszabb nője - Lizzie Halliday, az első nő, akit villamosszékbe ültettek volna

Forrás: Wikipedia -
elmegyógyintézet Lizzie Halliday magazin sorozatgyilkos villamosszék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A skót és amerikai felmenőkkel rendelkező sorozatgyilkos, Lizzie Halliday legalább négy embert gyilkolt meg New Yorkban az 1890-es években. Sokan úgy vélik, ő lehetett Hasfelmetsző Jack.

A Catskill-hegység (ahol egyébként a Dirty Dancing is játszódik) igazán békés hely volt az 1890-es években, egészen addig, amíg meg nem jelent Lizzie. A nő holttesteket rejtett el a farmján, ezzel megbolygatva a környék nyugalmát.

Lizzie 1879-ben ment férjhez először, a következő 14 évben pedig még ötször kötött házasságot férjhez. A kérdés, hogy vajon Lizzie csak extrém szerencsétlen volt férjei kiválasztásban, vagy talán köze is lehetett férjei hirtelen elhalálozásában? Az tagadhatatlan, hogy Lizzie-nek konkrét típusa volt, ha férfiakról volt szó: az idős férfiak, többek között a veterán Artemus Brewer és George Smith. Smith-et úgy próbálta megölni, hogy mérgezett teát adott neki. Amikor a gyilkossági kísérlet kudarcba fulladt, Lizzie elmenekült.

Halliday egyébként nem állt meg a férfiak meggyilkolásánál, gyújtogatott is. Amikor Vermontban élt, nyitott egy kis üzletet, majd az egészet porig égette a biztosítási pénz reményében. Ezért az "apró" bakiért két évet töltött börtönben.

Miután kiszabadult a börtönből, házvezetőnő lett Paul Halliday-nél, nem sokkal később pedig összeházasodtak. A közösen töltött idő valószínűleg nem volt problémáktól mentes, mivel Lizzie egyik nap elkötött egy lovat és elszökött az egyik szomszédjukkal. Ez az eset azonban nem a börtönben végződött, hanem egy elmegyógyintézetben, miután Lizzie őrültnek vallotta magát.

A Catskill-hegység igazán békés hely volt az 1890-es években, egészen addig, amíg meg nem jelent Lizzie Forrás: Wikimedia Commons/John Frederick

Bár azt gondolnánk, hogy ezt már így sem lehet igazán hova fokozni, tevedünk. Paul mindvégig hűséges maradt feleségéhez, és miután Lizzie kiszabadult az elmegyógyintézetből, tárt karokkal várta haza. Lizzie pedig cserébe felgyújtotta a házukat, ezzel meggyilkolva mostohafiát.

Fia halála után Paul eltűnt. A szomszédok érdeklődésére a fekete özvegy mindig azzal válaszolt, hogy férje csupán utazik. A szomszédok, miután nem kaptak számukra kielégítő indokot a férj távollétét illetően, titokban kutatást kezdtek a farmon. Mivel Lizzie múltja ismeretes volt előttük, szent meggyőződésük volt, hogy a nő ezt férjét is eltette láb alól. Valószínűleg álmukban sem gondolták volna, hogy mire fognak bukkanni a farmon.

Az istálló mellett egy szénakazalban két nő holttestét találták meg, akiket Lizzie a farmra csalt, hogy megölhesse őket. Miután Lizzie-t ismét letartóztatták, a rendőrök megtalálták Paul megcsonkított holttestét is a padlódeszkák alá rejtve.

Természetesen ekkor már mindenki sejthette, hogy Lizzie minden volt a börtönben, csak együttműködő nem. Megtámadta a seriff feleségét, tüzet gyújtott a cellájában, és többször öngyilkosságot kísérelt meg, például megpróbálta elvágni a torkát egy törött üveggel.

A skót és amerikai felmenőkkel rendelkező sorozatgyilkos, Lizzie Halliday legalább négy embert gyilkolt meg New Yorkban az 1890-es években Forrás: Wikipedia

Egy riporter, Nellie Bly meglátogatta Lizzie-t a börtönben, és interjút készített vele. Lizzie ekkor sok más gyilkosságot is bevallott az újságírónak. Nagyjából ekkor kezdtek gyanakodni a hatóságok, talán tényleg sokkal több vér tapad a nő kezéhez, mint ahogy azt gondolták. 1888-ban például egy sorozatgyilkos tartotta rettegésben London utcáit, akivel összefüggésbe lehetett hozni a Lizzie által elmondottakat. Az a bizonyos gyilkos nem más volt, mint Hasfelmetsző Jack, akinek a kilétét egyébként azóta is homály fedi.

Ezt a teóriát több minden alátámasztja: a gyilkosságok idején Lizzie Londonban tartózkodott, ő is megcsonkította áldozatait, ráadásul sokszor felhozta Hasfelmetsző Jack nevét a börtönben.

Lizzie végül 1894-ben került bíróság elé, ahol három gyilkosság miatt ítélték el (a két nő és a férje), bár biztosra vették, hogy többet is elkövetett, csak azokat nem tudták rábizonyítani. A bíróság halálra ítélte, így Lizzie lett az első nő a történelemben, akit villamosszék általi halálra ítéltek.

Az ítélet később módosult, és a halál helyett elmegyógyintézetbe küldték. A feljegyzések szerint Lizzie tudatlan, aljas, ravasz és bosszúálló nő volt, aki abban a hitben élt, hogy bárkit képes megtéveszteni.

Az elmegyógyintézetben ugyanúgy folytatta eszelős viselkedését. Megtámadta a személyzetet, folyamatosan szökni próbált, és 1906-ban 200 késszúrással végzett egy ápolónővel, aki így Lizzie utolsó áldozata lett.

Lizzie Halliday 1918-ban hunyt el az elmegyógyintézetben. A gyászjelentésében az állt, hogy ő volt "A világ leggonoszabb nője".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.