Így fejleszd a koncentrációdat! - 5 tipp a hatékonyabb feladatvégzésért

koncentráció tanulás magazin odafigyelés képesség fejlesztés tanulási képesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Figyelem, összpontosítás, koncentráció. Fogalmak, melyek nélkül nincs hatékony tanulás. Márpedig tanulni mindenki úgy szeret(ne), hogy az eredmény egyértelműen megmutatkozzon, azaz megszerezze a szükséges tudást. Enélkül az egész tanulásnak nincs értelme. Sokan épp az eredmény hiánya miatt sutba vágják a könyveket és feladják. Pedig a koncentráció fejlesztése nem lehetetlen küldetés. 

Bárkivel előfordulhat, hogy csendes magányában, az íróasztalánál ülve azon kapja magát, hogy tanulás vagy munka helyett csak bámul ki az ablakon semmibe révedő tekintettel. A feladatvégzés mindeközben áll, pedig ha valamit, akkor azt egészen biztosan tudja, hogy mielőbb szeretne vele végezni, le akarja tudni. De csak nem képes koncentrálni.

Néhány trükkel, módszerrel ennek könnyen véget lehet vetni, ezek közül mutatunk most néhányat.

1. Először is aludj!

Tudjuk, elcsépelt, a csapból is ez folyik... De ez nem véletlen! Ha pontosan és jól akar az ember dolgozni, ahhoz kipihentnek kell lennie.

Az éjfélig tartó tévézés, filmnézés, az ágyban is telefonnyomkodás, a hajnalban fekvés nem segít, ha másnap koncentrálnod kell, szóval vedd komolyan az alvást. Meglátod, ezzel az egyszerű tippel már legalább 50%-kal fogja javítani a koncentrációkészségedet.

Az USA-ban végzett kutatások szerint az alváshiányból évi 411 milliárd dollár, azaz kimondhatatlanul sok forintnyi vesztesége keletkezik a cégeknek a dolgozóik alváshiánya miatt.

2. Pontos feladatmeghatározás

"Ma megírok pár kérvényt!/Átnézek néhány tételt/Nyelvtanozok kicsit/Valamit elügyködök a kertben." - Ismerős a tetszőlegesen behelyettesíthető mondat, Kinek nem?!

Ha a valamit kisebb részfeladatokkal helyettesíted, pontosan meghatározod, hogy mikor, milyen munkát fogsz végezni, sokkal átláthatóbb lesz a munkanap, a tanulás, és a rövidebb feladatok eredményes elvégzésének hatására az agyad dopamint termel majd, ami még egy kis plusz motivációt ad, hogy biztosan nekiállj a következőnek.

Pontosan meghatározod, hogy mikor, milyen munkát fogsz végezni, sokkal átláthatóbb lesz a munkanap Forrás: Shutterstock

Tehát "pár" helyett írd meg "A" kérvényt, néhány tétel helyett mondjuk az ókori történelemről szólókat tanuld meg, a nyelvtanozás legyen például a folyamatos múlt idő, a kertet meg ásd fel ültetéshez. Sokkal könnyebb egy pontosan meghatározott feladatra koncentrálni, mint a lazán, nagy vonalakban kitűzött célok elérésére.

3. Nem mindegy, hol, milyen környezetben tanulsz vagy dolgozol

Van, aki szereti a nyüzsgést, amit egy nagy iroda ad, másoknak teljes csendre van szükségük, amit csak egy könyvtárban, vagy a saját othonuk csendjében találnak meg. Találd meg, neked mi a legideálisabb zajszint, és teremtsd meg, mielőtt leülsz az asztalodhoz.

Sokakat befolyásol a hőmérséklet is. A hőérzet egyéni, ahogy az is, hogy a melegben fog jobban az agyad, vagy inkább egy hűvösebb helyiségben tudsz jobban figyelni.

Sokat nyom a latban az is, hogy körülötted kupleráj vagy rend van. Nem mindenkinek esik jól a patikarend, és sokakat zavar, ha szanaszét vannak a holmijai. Ugyanez igaz a mindenféle, sokszor teljesen felesleges eszközökre is, melyek alkalmanként jó szolgálatot tesznek - pl. az okostelefon -, de munkavégzés vagy tanulás közben csak zavaró tényezők, ráadásul arra csábítanak, hogy a feladatvégzés helyett inkább játssz valamit, zenét hallgass, vagy a közösségi médiát pörgesd.

Nem mindegy, hol, milyen környezetben tanulsz vagy dolgozol Forrás: Shutterstock

4. Határozd meg pontosan, mennyi időt szánsz egy feladatra

Ha végtelen időd van elvégezni egy részfeladatot, akkor azt végtelen ideig is fogod csinálni. Közben eszegetsz, megnézel egy videót, hisz van időd, bekapsz pár falatot, mert enni is kell, felhívod anyukát, mert már úgyis régen beszéltetek, ja, és már mióta meg akarod rendelni azt a... Na, ez az, ami nem vezet sehova, pláne nem a feladat végéhez.

A legjobb, ha megbecsülöd, mennyi időre van objektíven nézve szükséged az adott munka elvégzésére, és igyekszel ahhoz tartani magad. Ha végeztél a feladattal, akkor mehetsz telefonálni, enni, pisilni, bármit tehetsz, ami egy rövid, pár perces szünetbe belefér.

Létezik egy módszer, a Pomodoro technika, ami segít ebben. A lényege, hogy 25 perces feladatvégzésre ösztönöz, amit az időzítő beállítása segít. Amikor elkezded a munkát, elindítod az időzítőt, a feladat pedig, hogy az adott részfeladatot az idő lejáértáig elvégezd. Ez a technika remekül fejleszti a koncentrációt, hiszen tudod, hogy meghatározott ideig és csak addig egy dologra kell figyelned, utána jöhet 5 perc szünet.

5. Állj fel az asztaltól!

Lehet a munka hőseként egész nap az asztal vagy bármi más mögött ülni, állni, csak nem érdemes, mert semmivel nem lesz hatékonyabb a munkavégzés, mintha időnként szünetet tartanál, legfeljebb a főnököd fog hősként tekinteni rád. Vagy még ő sem.

A tudomány mai állása szerint a 8 órás munkaidőnkből kb. 4 óra az, amit képesek vagyunk koncentrációt igénylő feladatokkal tölteni, tehát simán belefér, hogy egy-egy feladat elvgzése után felállj és járj egyet. Szellőztesd ki a fejed, végezz el egy pár perces jógarutint, vagy más mozgást, egyél és főleg igyál! A dehidratáltság az "agy halála". A szervezetünknek szüksége van folyadékra, nem is kevésre, melyet folyamatosan pótolni kell, különben nincs az a módszer, amivel rá tudod venni az agyadat, hogy összpontosítson.

+ 1. Az unalmas, monoton feladat is feladat, amit el kell végezni

Sokan buknak el azon, hogy a munkájuknak nemcsak izgalmas, hanem meglehetősen unalmas részei is vannak, ám a teljes érdektelenséget kiváltó feladatok sem végzik el magukat, így a munkafolyamat egyszer csak megakad.

Itt az ideje mindennek, amit az figyelmet igénylő feladatok közben nem tehettél. Az olyan részfeladatoknál, melyeket automatikusan végzel, lehet kicsit "vakarózni": stresszlabdanyomkodás, firkálgatás egy papírlapra, babrálás, zenehallgatás-énekelgetés segít túllépni a végtelen unalmon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.