Időnyerő: a pomodoro technika segít, hogy fókuszáltabbak legyünk

Forrás: Shutterstock -
idő magazin pomodoro időgazdálkodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pomodoro technika egy közkedvelt időgazdálkodási módszer, amely segít a zavaró tényezők kizárásában. 

A pomodoro módszer feltalálója Francesco Cirillo. Az olasz férfi az 1980-as években fejlesztette ki ezt a technikát. Cirillonak egyetemistaként problémái voltak a tanulmányaira történő koncentrálással és a vizsgáinak teljesítésével. A nagy mennyiségű tanulási anyag mellett, az elköteleződés helyett Cirillo csupán annyit kért magától, hogy szánjon 10 fókuszált percet a tanulásra. A kihíváshoz egy paradicsom alakú órát használt - a pomodoro magyarul paradicsomot jelent.

Kinek lehet hasznos a pomodoro technika?

Kezdetben, ha elkezdtünk dolgozni valamin, új munkakörünk lesz, sokkal motiváltabbak vagyunk, de akármennyire is szeretjük a munkánkat, egy idő múltán belefásulhatunk az ismétlődő feladatokba. A századik cikk elkészítésére gondolva nem ugrunk ki lelkesen az ágyból, még ha a feladatba fogva érezzük is a jelentőségét.

Azoknak, akiknek kevés az idejük: a nagy horderejű projektek képesek lebénítani bennünket. Ha sok tételt kell megtanulnunk egy hét alatt a következő vizsgára, akkor előbb-utóbb azt vesszük észre magunkon, hogy csak bámuljuk az előttünk lévő papírt, miközben alig tanulunk valamit. Hasonló szituációkban nemcsak az idő, hanem az energia beosztásában is segít a pomodoro technika.

A pomodoro technika segít abban, hogy fókuszáltabbak legyünk Forrás: Shutterstock

Zavaró tényezőkkel küzdőknek: könnyű azt mondani, hogy kapcsoljuk ki a telefonunkat, vagy töröljünk le minden appot róla. Ezek a tippek azonban manapság nem feltétlenül állják meg a helyüket. Az ideiglenes közösségimédia-detox hasznos lehet, de sokan nem akarunk, vagy nem is mondhatunk le ezekről a figyelemgyilkos platformokról. A pomodoro technika segít, hogy fókuszáltak maradjunk, és a munkával töltött szakaszt követően ismét elérhetőek legyünk.

A "paradicsomtechnikaként" is elhíresült módszer elsősorban 25 perces intervallumokon múlik. Több tanulmány bizonyította már, hogy a felnőtt emberek aktív figyelme csupán 20-25 percig tartható fenn, ezért a pomodorók éppen jókor biztosítják a monotonitásból való kötelező feleszmélés pillanatát. A Cirillo-féle módszer hatékonysága bizonyított nyelvtanulás során, ahol a 25 perc rengeteg időnek számít például az új szavak, vagy az új nyelvtani szabályok sikeres elsajátításához.

A pomodoro technikát alkalmazók tehát a következők miatt mondhatják a módszert igazán eredményesnek:

  • az adott időintervallumban - ami 25 perc - segít kizárni minden váratlan és zavaró tényezőt
  • rendszeres alkalmazása átláthatóvá teszi az egyes munkafolyamatok időtartamát, aminek köszönhetően a jövőben könnyebb lesz velük előre számolni
  • mindig a jelenre, azaz kizárólag az adott feladatra fókuszál, így segít eloszlatni az időben még távoli, de megoldásra váró feladatok okozta belső frusztrációt

Ez is érdekelhet: Úgy érzed, sose érsz a feladataid végére? Íme néhány tipp a jobb időbeosztás érdekében

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.