Antiszemita és rasszista kijelentései miatt teljes csőd fenyegeti Kanye Westet

antiszemitizmus csőd Kanye West Gap Adidas szerződés rasszizmus rapper
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
24 Grammy-díj, több mint 160 millió eladott lemez, 2 milliárd dollár vagyon. Ezt bukhatja el a mentális betegségekkel küzdő Kanye West gyűlöletkeltő megnyilvánulásai miatt. 

A manapság már Ye néven futó rapper ámokfutása a párizsi divathéten kezdődött, ahol a Yeezy Season 9 nevű kollekcióját mutatta be. A bemutatott ruhák mindegyikének hátán"White Lives Matter", azaz a "fehér életek számítanak" felirat szerepelt. Ez a jelmondat volt a fehér felsőbbrendűséget hirdető és neonáci csoportok válasza a "Black Lives Matter" mozgalomra. Az eset miatt felszólaltak hírességek, a legnagyobb divatlapok szerkesztői és civilek is.

Kanye West Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency

Azt gondolná az ember, hogy ennyi elég is volt a mentális problémákkal küzdő rappernek, de a történet nem állt meg a közfelháborodást kiváltó esetnél. Kanye az Instagramon és később pedig a Twitteren is antiszemita retorikát használt posztjaiban, majd interjúkban is tovább erősítette gyűlöletbeszédét.

A közvélemény reakciója gyors volt, több cég – köztük a The Gap, a Balenciaga – felmondta kapcsolatát és márkaszerződését a rapperrel. Az Adidas október 25-én bejelentette, hogy felmondja szerződését a rapperrel, mivel a márka nem tűri a gyűlöletbeszédet. Ezzel Ye nettó vagyona 400 millió dollárral csökkent, amivel egyúttal törölték is a Forbes milliárdos listájáról.

Kanye West még számos más veszteséget szenvedett el kijelentései miatt: úgy tűnik, a teljes csőddel is számolnia kell - írja a Billboard.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.