Jóváhagyták Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltási kérelmét

Forrás: MTI/Kovács Tamás -
Liu Shaolin Sándor Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége engedély váltó Liu Shaoang országváltás olimpia gyorskorcsolya aranyérem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöksége csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy hozzájárul az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltásra vonatkozó kérelméhez.

A szövetség közleménye szerint az MOKSZ megkapta azt a két sportoló által aláírt, október 30-án kelt nyilatkozatot, melyben jelezték, hogy nem kívánják aláírni új, a 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozó sportolói szerződésüket, és kérik közös megegyezéssel az országváltást, egyúttal a korábbi szerződéses jogviszonyukból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeik alóli mentesülést.

Peking, 2022. február 16. Liu Shaoling Sándor (j) váltja Liu Shaoangot a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. A magyar férfi váltó megnyerte a B döntőt, így a hatodik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Az MOKSZ elnöksége a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul, amennyiben a 2019. március 1-én kelt, a MOKSZ és a Liu testvérek által aláírt sportolói szerződésekben (III. 11. 27. pont) foglalt kötelezettségnek a versenyzők vagy a képviseletükben eljárók maradéktalanul eleget tesznek" - áll a csütörtöki közleményben.
Az elnökség felkérte a szövetség gazdálkodási igazgatóját, hogy a felügyelő bizottság bevonásával a felek között "2019. március 1-én kelt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt kötelezettség alapján a visszafizetendő összeget pontosan határozza meg és azt külső, független könyvvizsgálóval auditáltassa mindkét érintett versenyzőt illetően".

A testület egyúttal a Pénzügyminisztériumtól állásfoglalást kér "Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint a MOKSZ által 2019. március 1-én aláírt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt visszafizetési kötelezettségükkel kapcsolatos eljárásra".

Az olimpiai, világ- es Európa-bajnok gyorskorcsolyázók országváltási kérelméről kedden adott először tájékoztatást az MOKSZ, másnap pedig Kósa Lajos, a szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, hogy el fogják engedni a versenyzőket. Kiemelte, a szövetséggel kötött sportolói szerződés szerint egy versenyző más ország színeiben három éven belül nem indulhat ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha MOKSZ részére valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket. Ez az elnök szerint jelen esetben külön-külön száz-százötven millió forintot jelent.

Magyarország a két Liu testvér vezetésével szerezte meg a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó első téli olimpiai aranyát a 2018-as phjongcshangi játékokon, majd idén Pekingben Liu Shaoang írt történelmet 500 méteren, az első egyéni ötkarikás diadallal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.