Tízmilliószoros napok 2023-ban: ezek a legfontosabb tudnivalók

Forrás: Shutterstock/Santiphotoss -
buddhizmus 2023 tízmillószoros nap ezotéria Tibet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tegyél jót, és légy hálás mindazért, amit az univerzumtól kaptál – ez a legfőbb tanács a különleges energiájú tízmilliószoros napokra, azaz a buddhizmus szent ünnepeire, amikor a gondolatok és cselekedetek ereje is tízmilliószor erővel hat! Eláruljuk, mikor lesznek a tízmilliószoros napok 2023-ban.

A tibeti buddhisták, legfontosabb ünnepeiket dharmacsakra napoknak, avagy a Nagy Buddha napoknak nevezik, amelyekből négyet tartanak számon és ünnepelnek meg. Ezek a különleges erejű napok minden évben más és más napokra esnek, ugyanis azokat a Hold járása alapján számolják. A tízmilliószoros napok 2023-ban is különösen fontos dátumok lesznek. A tibetiek hite, vallása szerint gondolataink, cselekedeteink tízmilliószoros teremtő erővel hatnak ezeken a napokon.

Tízmilliószoros energiák

A legfőbb jelentősége ezeknek a napoknak abban áll, hogy ilyenkor esélyt kapunk arra, hogy kilépjünk abból a gondolati, érzelmi sémából, ami meghatározza a jelenünket, és új, pozitívabb irányultsággal megteremtsük, bevonzzuk a szebb jövőt. A pozitív tettek, jócselekedetek hatása visszairányul ránk, és ezekben a napokban ez hatványozottan igaz: ha jót teszel mással, annak az áldása megsokszorozódva száll vissza rád! A szerencsét az ezoterikus hit szerint úgy tudod megőrizni, ha valóban, a szíved mélyén megéled a hálát érte. A tízmilliószoros napokon az is nagyon fontos, hogy kimutasd: hálás vagy mindazért, amit kapsz/kaptál az univerzumtól.

A tibetiek hite szerint gondolataink, cselekedeteink tízmilliószoros teremtő erővel hatnak ezeken a napokon Forrás: Shutterstock/Santiphotoss

Ami még nagyon fontos, a lelki béke megélése. A tízmilliószor napokon gondolj szeretettel önmagadra is, fogadd el gyengeségeidet, hibáidat. Ez a pozitív érzésekre hangoltság az, ami segít megteremteni a jövőt. Amit kerülnöd kell: a negatív gondolkodás, az irigység, a bosszúvágy érzése; ezek mind-mind gátolják a jó, teremtő energiák áramlását.

Ekkor lesznek a tízmilliószoros napok 2023-ban:

2023. március 7-én, kedden a Chötrül Düchen, a Csodák, illetve a vajmécsesek ünnepét rendezik meg. Vajból készült mécseseket, apró gyertyákat gyújtanak, és Buddha csodatévő tetteit idézik fel.

2023. június 4, vasárnapra esik idén a Saka Dawa Düchen, vagyis magyarra fordítva A születés, a megvilágosodás, a halál évfordulója. Ezen a napon Buddha születésnapját ünneplik meg, valamit azt a jeles eseményt, amikor Sziddhárta herceg 35 évesen megvilágosodott, és megszabadult földi szenvedéseitől.

2023. július 21-én pénteken lesz idén a harmadik tízmilliószoros nap, a a Chokhör Düchen, amely magyarul Imakerék ünnepének fordítható. 2022. augusztus 1-jén Buddha első szent beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára emlékeznek a hívek. A legenda szerint Buddhát az istenek kérték fel az emberek tanítására.

2023. november 4-én szombaton lesz Lhabab Düchent, amely a Mennybemenetel ünnepe. A legenda szerint Buddha köszönetet mondott édesanyjának, mert megszabadította őt a szánszára, vagyis a születés és a halál körforgásától. Mennybe szállt az istenek közé, ahonnan később visszatért, és tanította az embereket.

Forrás: Astronet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.