“Úristen, ez már megtörtént!’ - avagy tudj meg mindent a híres déja vu érzésről

Forrás: Shutterstock/Hbrh -
kibeszélő magazin Déja Vu
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különös érzés, amely megannyi éve foglalkoztatja az emberiséget. Sokan a kutatásokkal alátámasztott racionális tényekben hisznek, ám ennek ellenére akadnak olyanok is, akik valamilyen természetfeletti erőt tulajdonítanak neki. A déja vu, ami sokszor megdöbbent minket, talán mégsem olyan rejtélyes, mint gondolnánk?

Valószínűleg te is átéltél már déja vu-t, más néven paramnézist, amikor egy pillanatra szinte megijedsz a felismeréstől: "Én ezt már átéltem". Tehát egy történés, amiről úgy érzed, hogy már megtörtént. Mi lehet az oka? A jelenségre egyelőre hivatalos és tudományos magyarázat nincs. A tudósok szerint a legvalószínűbb tényező a saját magunk szkennelése, pontosabban az emlékeink ellenőrzése.

Egy történés, amiről úgy érzed, hogy már megtörtént Forrás: Shutterstock/Hbrh

Ez mégis mit jelent?

Sokáig a szakértők úgy gondolták, hogy ennek kizárólag egy oka lehet, ami nem más, mint az, hogy az agyunk hibás emlékképeket kreál. Erről a teóriáról azonban hamar le kellett mondaniuk az orvosoknak, hiszen ezt a felvetést részletesen megvizsgálni szinte lehetetlenség lett volna, ugyanis déja vu-nk meglehetősen ritkán van, teljesen kiszámíthatatlan időpontokban. Ennek okán másfajta megoldást kellett keresniük. Hosszú évek után egy kutatócsoport kifejlesztette a tökéletes megfejtést: rájöttek, miképp lehetne mesterségesen előidézni a paramnézist. Ekkor már nem voltak messze a magyarázattól, hiszen miközben az alanyon elvégezték a "kamu déja vu-t", folyamatosan fMRI-vel és különféle agyszkenner gépekkel figyelték az elmében lezajlódó történéseket. Az eredmény pedig megdöbbentette az orvosokat.

A jelenség átélése közben nem a memóriáért felelős agyterületek "dolgoztak", hanem a frontális lebeny, amely a döntéshozatalban játszik fontos szerepet. Ez pedig egészen más fényt vetett az ügyre. Kiderült, hogy az egésznek semmi köze ahhoz, hogy az agyunk hibás emlékeket kreál,csupán egyfajta ellenőrzésről lehet szó. Az agyunk időszakosan szkenneli, ha úgy tetszik, egyfajta áttekintést végez az emlékeinkben.

Tehát azért dolgozik, hogy éppen a legelső felvetéssel ellentétben: NE legyenek hibás emlékképeink. A déja vu érzése közben egyfajta kontrollt végez az agyunk, akárcsak egy kis szerkezet, ami a hibás munkavégzést szeretné megakadályozni.

Az agyunk azért dolgozik, hogy NE legyenek hibás emlékképeink Forrás: Shutterstock/Sun Ok

Más véleményen

Akadnak olyanok, akik ezeket a tényeket nem igazán szeretnék elfogadni, sokkal inkább a misztikum mellett teszik le a voksukat. Ilyenek: az előző életek, látomások, jóslatok. A déja vu-t sokan egy pillanatnyi szuperképességnek vélik, hiszen, miután megtörténik, egy furcsa bizsergést érzünk, szokatlanul furcsa hangulattal párosulva, ami a feltételezők szerint nem lehet más, mint hogy egy pillanatra belepillanthattunk előző életünkbe. Érdekes...

Örülj neki, ha átéled!

Sajnálatos módon nemcsak a testünk öregszik, de az agyunk is. Minél idősebbek leszünk, annál inkább romlik a kapacitása, így egyre ritkábban élhetjük át a paramnézist.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.