Ijesztő, megmagyarázhatatlan zajokat rögzítettek az óceán mélyéről - Videó

óceán kutatás zajok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Föld legnagyobb vizeinek legalacsonyabban fekvő pontjait máig rejtélyek övezik a legképzettebb tudósok számára is. Bár rengeteg információt birtoklunk az éjsötét mélységek élővilágával és jellegzetességeivel kapcsolatban, még mindig nem jelenthetjük ki, hogy pontosan tudjuk, mi folyik odalent.

Erről tanúskodnak azok a rejtélyes hangfelévtelek is, melyekre a Player hívta fel az olvasók figyelmét. Az angolul bloopként emlegetett, magyarul talán gluggynak vagy buggynak nevezhető jelenség kialakulásának okát még a kutatók is találgatják.

Az alább hallható furcsa, ultraalacsony frekvenciájú hangot a Csendes-óceán déli részén rögzítették, és egyelőre annyit sikerült megállapítani róla, hogy összhangban van azzal a hullámhosszal, amely akkor keletkezik, amikor óriási jéghegyek repednek meg.

Akadnak azonban olyan hanghatások, melyekre máig nem létezik egyöntetű magyarázat. Ezt a különös zúgást sokan például mélytengeri élőlényeknek tulajdonítják:

Ezt a hátborzongató, szirénariasztásra hajazó zajt pedig 1991-ben vették fel a szakértők a Csendes-óceánban. A jelenség tavasszal és ősszel érte el a csúcspontját, a tudósok pedig úgy gondolják, vulkanikus tevékenységből származott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.