Tényleges életfogytiglan vagy felmentés? - 97 késszúrással végzett egy abasári nő a férjével

Forrás: Shutterstock/ Africa Studio -
gyilkosság életfogytiglan késelés bíróság ítélet felmentés Abasár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valaki gyilkosságot követ el, számolhat azzal, hogy akár egész további életét börtünben vagy fegyházban kell töltenie. Ám van, hogy tűnjön bármilyen brutálisnak az emberölés, a körülmények tükrében a tettest felmentik. Ez történt azzal az abasári nővel is, aki 97 késszúrással végezte ki a férjét. 

A volt NDK-ból Magyarországra költözött nő és férje esete 30 évvel ezelőtt történt: az asszony a nyílt utcán végezte ki férjét, 97 késszúrással okozva annak halálát, ennek ellenére felmentették, jogos védelmi helyzetre hivatkozva.

A döntés megszületett Forrás: Shutterstock/ Africa Studio

Hogy lehet jogos az a védelmi helyzet, melyben 97-szer sújt le a gyilkos fegyver? Hétköznapi emberként ez nehezen érthető, de az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság is helybenhagyta, tekintve, hogy a Heves Megyei Bíróság alaposan feltárta és megindokolta a döntését.

Ám nem csak ilyen esetekben menekülhet meg az elkövető a büntetéstől. Büntethetőséget kizáró ok az elmebetegség is, ugyanakkor legyen bármennyire is súlyos, a személyiségzavarok nem mentenek fel senkit a felelősség alól. Ahogy a drog- és az alkoholfogyasztás sem, sőt, akár súlyosbító körülmény is lehet az ilyen jellegű befolyásoltság - írja a HEOL.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.