10 lakberendezési hiba, ami elrontja az otthon összképét

Forrás: pexels -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy lakásnak a berendezése könnyű feladatnak tűnhet, de az, hogy ízlésesen rendezzük be az otthonunkat már nagyobb kihívást jelent. Most nézzük meg, hogy melyek azok a bakik, amiket a legtöbben elkövetnek a lakberendezésben.

Rossz megvilágítás

Elég egy szép központi csillár, hogy bevilágítsa a nappalinkat? A válasz: sajnos nem. Elsődleges fényforrás mellett szükség van másodlagos fényforrásra is, egy állólámpára a sarokba, egy olvasólámpára az íróasztalunkra vagy egy éjjeli lámpára a hálószobánkba, ezek orvosolhatják a problémát. Hol lehet beszerezni mindenféle lámpát? Sok lakberendezési üzlet közül választhatunk, de akár megnézhetjük hirtelen a Jysk akciós újságot is, mielőtt elindulnánk bármerre.

Forrás: pexels

Túl sok szín, minta és anyag

Sokszor képesek vagyunk túlzásokba esni a színekkel, mintákkal és egy idő után nem kívánt hatást érünk el: a lakásunk bohém helyett túlzsúfolttá válik és mikor belépünk az adott helyiségbe káosz fogad minket.

Rosszul megválasztott központi elem

Minden nappaliban szükség van egy központi elemre, ami a legtöbb háztartásban általában a televízió, de ennél rosszabbat nem is választhatnánk. Választásunk essen inkább egy dohányzóasztalra vagy egy kanapéra. A tévé azért rossz választás, mert ha barátokat fogadunk az otthonunkba, akkor inkább egymást nézzük, mint a tévét.

Azonos bútordarabok

Sokan vásárolnak komplett bútorszetteket, és ezek valóban jól néznek ki a bútoráruházakban vagy a katalógusokban, de a lakásunk nem lesz túl otthonos így, elveszik a személyiségünk. Vásároljunk inkább ugyanolyan színű és hasonló stílusú, különböző bútordarabokat.

Minden bútor a falhoz van tolva

Ha minden bútort a falhoz tolunk, akkor a szoba közepén egy nagy üres teret kapunk, ami unalmas és rendezetlen hatást kelt, így inkább helyezzünk el néhány bútordarabot a szoba belső terében, kissé talán ,,elszórva”.

Túl nagy vagy túl kicsi bútorok vásárlása

Nem elég, hogy a bútorok színe és stílusa passzoljon, egymás méreteihez is illeniük kell, hiszen egy kisebb nappaliba nem tehetünk be egy hatalmas kanapét, ugyanúgy egy nagyobb étkezőbe se egy kicsi asztalt. Erre a megoldás, hogy vásárláskor mindig legyen a táskánkban egy mérőszalag is.

Rosszul elhelyezett képek

Sokan úgy gondolják, hogyha a képeket minél magasabbra tesszük, akkor központibb helyen lesznek, de ez nem így van. A tökéletes helyre felakasztott képek szemmagasságban vannak, egészen pontosan a kép közepe 153 cm-en.

Rossz méretű szőnyeg

A kicsi szőnyegek egyenetlenséget visznek az összképbe, tehát mindig ügyelni kell arra, hogy megfelelő méretű szőnyeget válasszunk. A nagy szőnyeg vizuálisan növeli a teret, és akár egy nappali esetében keretet adhat a kanapét és a dohányzóasztalt felölelve a pihenésnek.

Túlzsúfolt polcok

Nem véletlen gyakori a mondás a lakberendezők körében, hogy a kevesebb néha több, hiszen sokan elkövetik azt a hibát, hogy az összes, számukra fontos, személyes tárgyat és könyvet kiraknak a polcra, ezzel rendetlenséget és káoszt sugallva a szemlélőnek. Megoldásképpen csökkentsük az emlékeket a polcokon. Vagy helyezzünk át közülük egy-kettőt másik helyiségbe, vagy vegyünk egy másik polcot és helyezzük fel arra őket.

Sötét bútorok, alacsony belmagasság

Ha ezt választjuk, szűkös és zsúfolt lesz az összhatás. A természetes, világos színárnyalatok, az egyszerű, visszafogott kanapék és székek letisztultságot eredményeznek és növelik a teret.


Nem feltétlen kell lakberendezőt hívni az otthonunk átalakításához, elég, ha képesek vagyunk változtatni a földhöz ragadt gondolatainkon és új stílusirányzatok felé nyitni. A lényeg, hogy nekünk tetsszen, hogy a személyiségünket kifejezzük otthonunkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.