Víz! Tiszta egészség - Újra itt az OGYÉI Aqua Challenge kihívása

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az élet első kezdeményei évmilliókkal ezelőtt a vízben alakultak ki – és azóta sem távolodtunk el igazán tőle. Olyannyira nem, hogy ez az átlátszó és íztelen, a maga nemében az egyik legtermészetesebb anyag a mai napig valamennyi élő szervezet legfontosabb alkotóeleme, ami semmivel sem pótolható. Erre hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)  Aqua Challenge kihívása is, amelynek fő üzenete: a víz a legjobb szomjoltó.

Szerepét és értékes voltát sok oldalról vizsgálhatjuk, a végső konklúzió azonban minden esetben ugyanaz: víz nélkül nincs élet. Napjainkban – és ennek talán nem is vagyunk tudatában – igazán kivételes helyzetben vagyunk, hiszen csak a csapig kell elsétálnunk, hogy poharunkat megtöltsük kristálytiszta vízzel.

Forrás: Getty Images

Minden porcikánknak szüksége van rá

A megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz elengedhetetlen az egészséges élethez, a jóllétünkhöz és a fennmaradásunkhoz. A tudomány ma már szinte a lehetetlent is lehetővé tette; egy dologra azonban nincs saját válasza: a tiszta ivóvizet semmivel nem tudja pótolni. Pedig az emberi test egy valódi „vízi gépezet”: férfiak esetében a test 60 százaléka, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt – 50-55 százaléka víz.

A víz minden sejtünk felépítésében és szerveink megfelelő működésében is szerepet játszik. Normál táplálkozás mellett segít fenntartani az egészséges testsúlyt, hiszen az ivóvízzel nem viszünk be felesleges kalóriát. Segíthet továbbá megelőzni bizonyos betegségek, így például a vesekő, különböző húgyúti fertőzések, a magas vérnyomás, valamint a trombózis kialakulását.

A víz a nélkülözhetetlen tápanyagok fő szállítóeszköze is, sőt, ahhoz, hogy testünk képes legyen az élelmiszerekből felvenni az értékes anyagokat, megfelelő mennyiségű vízre van szüksége: bizonyos vitaminok – például a B- és a C-vitamin – pedig vízben oldódva hasznosulnak. Ez a színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony anyag biztosítja továbbá az egészséges sav-bázis egyensúlyt, segíti az emésztést, ahogy elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez is. De nem csak a láthatatlan belső folyamatokban játszik megkerülhetetlen szerepet, hiszen a víz segít megőrizni a bőr hidratáltságát, rugalmasságát.

A feladat tehát adott:

Gondoskodunk kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, ami naponta legalább 2-2,5 liter.

A szervezet számára vitathatatlanul a legmegfelelőbb forrás erre a tiszta víz, ami fontos ásványi anyagokat is tartalmaz – jöjjön a csapból vagy egyenesen a Föld mélyéről.

Újra itt az Aqua Challenge

Többek között erre szeretné felhívni a figyelmet az ENSZ minden év március 22-én, a víz világnapján – és ennek apropóján az OGYÉI idén márciusban újra útjára indítja az Aqua Challenge elnevezésű kihívását.

A kezdeményezés célja, hogy minél több embert buzdítson a vízivásra.

Míg azonban 2020-ban és 2021-ben is 30 napos volt a próbatétel, idén 6 hónapot ölel fel, és augusztus végén zárul majd. A feladat viszont változatlan: akik csatlakoznak a kihíváshoz, vállalják, hogy annak ideje alatt minél hosszabb ideig vízzel oltják a szomjukat.

Már egy hónap is elegendő lehet arra, hogy a résztvevők megtapasztalják annak a pozitív egészségügyi hatásait, ha a cukros italokat vízre cserélik: keringésük felpezsdül, izomzatuk és bőrük tónusosabb lesz, miközben kevésbé fáradékonynak, ellenben sokkal mozgékonyabbnak és vitálisabbnak érzik majd magukat. De ha valaki fél éven keresztül törekszik arra, hogy eleget tegyen a kihívásnak, a tudatos vízfogyasztás észrevétlenül a mindennapi szokásai szerves részévé válhat.

Forrás: OGYÉI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.