Ha jót akarsz magadnak, nem dőlsz be ennek az 5 táplálkozási tévhitnek

öregedés egészséges táplálkozás tévhit vashiány táplálkozás egészség étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú élet, egészséges táplálkozás és idősödés - számtalan tanácsot olvashatunk a témában, de nem mindig szakértőktől. Az önjelölt táplálkozási guruk ajánlásai jó esetben haszontalanok, ám rosszabban akár veszélyesek is lehetnek. 

Ez sokkal súlyosabb probléma, mint elsőre gondolnád, hiszen, bár az idősödés, tekintve, hogy egyszer - kis szerencsével - mindannyian megöregszünk, igen népszerű téma, amihez túl sokan hiszik, hogy értenek, s gyakran olyan tanácsokat adnak, melyekre bizonyítékuk nincs, viszont többet ártanak vele, mint amennyit használnak.

A kiegyensúlyozott táplálkozás idősebb korban is fontos, ha nem fontosabb, mint korábban Forrás: Shutterstock

A következő 5 táplálkozási tévhitet, a saját érdekedben, mielőbb felejtsd el!

1. A tejtermékek károsak az egészségünkre

Ez csak abban az esetben igaz, ha problémánk van a tej emésztésével, például laktózérzékenyek, tejfehérje-allergiásak vagyunk. Ezekben az esetekben kerülni kell a fogyasztásukat, de ha nem tapasztalsz magadon tejtermék-fogyasztás után puffadást, hasgörcsöt, hasmenést vagy más kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket, akkor nyugodtan fogyassz tejet, sajtot, túrót stb., hiszen a szervezetnek szükséges tápanyagokat tartalmaznak, mint amilyen a kalcium is.

2. Csak a tejtermékek tartalmaznak kalciumot

Ez nem igaz, számos növény is bőségesen ellátja a szerveztünket kalciummal, melynek bevitele a elengedhetetlen a csontritkulás megelőzésének érdekben. Tehát, ha a tej bármely összetevőjére allergiás vagy érzékeny vagy, akkor sincs semmi veszve: fogyassz fehérbabot, spenótot, lazacot vagy szardíniát.

3. A korábbinál több fehérjét igényel a szerveztünk

A fehérje az izomépítéshez valóban szükséges, ahogy az is igaz, hogy idősebb korában az ember veszít az izomtömegéből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak fehérjében gazdag táplálékot kell magunkhoz vennünk, háttérbe szorítva minden mást. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a normál testsúly megtartása a fontos.

4. A zsír az ellenségünk

Minden, amiből aránytalanul sokat fogyasztunk, árthat, de a kiegyensúlyozott táplálkozásnak fontos része a zsírbevitel is, különösen azért, mert bizonyos zsírban oldódó vitaminok - pl. az A-, D-, E- és K-vitamin, és az ásványi anyagok hasznosításának alapja, hogy a szervezet kellő mennyiségű zsírhoz jusson.

5. A húsmentes táplálkozás mindennek a kulcsa

Ahogy a tejtermékeket, úgy a húsfogyasztást sem kell kerülnie senkinek, csak azért, mert idősödik. Sőt, a húsfogyasztás nagyon fontos vas és B-vitaminbevitel szempontjból, de a fehérjebevitel miatt is. Ha teljes mértékben kerüljük a hús- és tejtermékfogyasztást, az könnyen vashiányos vérszegénységhez vezethet. Ha azért nem eszel állati terméket, mert nem szereted, nem kívánod, vagy elvből kerülöd a fogyasztásukat, egyél sok hüvelyes növényt, mint a lencse, bab, borsófélék, mert ezekből is rengeteg fehérjéhez juthat a szervezeted - írja a Mindmegette.hu, ahol bővebben is olvashatsz a témáról.

Azonban arra is figyelj oda, hogy ha 100 százalékig kihagyod az étkezésedből az állati eredetű élelmiszereket, akkor bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat - mint amilyen az oxigénszállításban elengedhetetlen vas is -, az egészséged érdekében másképp kell pótolnod.

Mozgás és folyadék

Idősebbeknél gyakran észrevehető, hogy keveset isznak, nem kívánják annyira a folyadékot, holott a megfelelő mennyiségű víz bevitele még sokkal fontosabb a kor előrehaladtával, mint korábban.

A sport szintén nem elhanyagolható az egészséges és hosszú élet érdekében. Az alacsonyabb intenzitású, nem túl veszélyes mozgásformák - pl. kocogás, séta, kirándulás, úszás - létfontosságúak a szervezetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.