Már 2040-ben megállhat a Föld népességének növekedése az Earth4All világszervezet szerint

Forrás: dcb_design/Pixabay -
gazdasági növekedés népességcsökkenés népesség száma Föld szegénység népességnövekedés népesség oktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már 2040 körül elérheti a világ népessége a 8,5 milliárdos plafont, ami az évszázad végére hatmilliárdra csökkenhet - derült ki az Earth4All nemzetközi kezdeményezés hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az Earth4All vezető közgazdászokat, tudósokat és jogászokat tömörítő nemzetközi kezdeményezés, amelyet a Római Klub, a Potsdami Klímakutató Intézet, a Stockholmi Rugalmasság Központ és a Norvég Üzleti Iskola hívott életre.

A fotó illusztráció Forrás: dcb_design/Pixabay

Az ENSZ 2022 nyarán közzétett tanulmányában azt írta, hogy a világ népessége nagy valószínűséggel csak 2080-ban tetőzik 10,4 milliárd fővel. A világszervezet akkor azt közölte, hogy a népességszám tavaly novemberben átlépte a nyolcmilliárdos határt. Összahasonlításképpen: 2000-ben még csak hatmilliárdan éltek a Földön.

Az Earth4All kutatói Az emberek és a bolygó című tanulmányukban azonban két lehetséges jövőképet vázoltak fel. Az első forgatókönyv szerint, amennyiben a világ gazdaságilag az elmúlt ötven évhez hasonló ütemben fejlődik, a népességszám 2050-ben éri el a csúcsát.

A második forgatókönyv szerint azonban erre akár már 2040 körül is sor kerülhet, ha jelentős befektetések történnek a szegénység elleni küzdelembe, a gazdasági fejlődésbe, az oktatásba és az egészségügybe. A szakértők szerint más előrejelzések gyakran alábecsülik a gyors gazdasági fejlődés jelentőségét.

"Tudjuk, hogy az alacsony jövedelmű országok gyors gazdasági fejlődése óriási hatással van a termékenységi rátára. A termékenységi mutatók csökkennek, ha a lányok hozzáférnek az oktatáshoz, megerősítik a nők gazdasági helyzetét, és jobb egészségügyi ellátást kapnak" - húzta alá Per Espen Stoknes, az Earth4All projektvezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.