Egyre sprődebb, fakóbb és kevesebb a hajad? Lehet, hogy öregszik a fejbőröd...

Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot -
hajápolás haj tippek-tanácsok magazin öregedő fejbőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az, hogy a bőrünk öregszik - és ennek bizony szemmel is jól látható jelei vannak, nem titok senki számára. Ám azt már kevesebben tudják, hogy a fejbőrünk felett sem száll el az idő nyomtalanul – az öregedő fejbőr pedig egyaránt hatással van a hajunk minőségére és mennyiségére.

A fejbőr öregedése a bőr általános öregedésével együtt jár, és számos tényezőtől függ. Az öregedési folyamatot nagyban befolyásolja a genetika, de olyan tényezők is, mint a napsugárzás, a stressz, a dohányzás, az egészségtelen életmód, a légszennyezés vagy a hormonális változások.

Az öregedő fejbőr jelei

Az általános öregedéssel együtt a fejbőr is elkezd öregedni, ennek köszönhetően pedig vékonyabbá és szárazabbá válik a hajas fejbőr, ami

a haj minőségére és mennyiségére is hatással lehet, mivel a folyamat során a hajhagymák is meggyengülnek, a haj növekedési ciklusa pedig lelassul.

Általában a harmadik X után indul be a fejbőr drasztikus öregedése, ami miatt a haj tömege egyre csökken, a hajszálak fakóvá, sprőddé válnak, és a hajhullás mértéke is megnő.

Az öregedő fejbőr jelei a haj minőségére és mennyiségére is hatással lehet Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Hogyan lassítsuk a fejbőr öregedését?

A fejbőr öregedését megállítani nem tudjuk, de sokat tehetünk azért, hogy mérsékeljük a folyamatot, és minél tovább fenntartsuk haj és a fejbőr egészségét, így pedig fiatalos működését is.

Használjunk kímélő samponokat
Az idősebb bőrről általánosságban elmondható, hogy szárazabb és érzékenyebb, ez pedig a fej bőrénél sincsen másként. Ebből adódóan ajánlott olyan samponokat használni, amelyek kíméletesek
és nem tartalmaznak durván tisztító vagy irritáló anyagokat.

Masszírozzuk a fejbőrt
A fejbőr rendszeres masszírozása serkenti a vérkeringést és javítja a fejbőr általános egészségét. Érdemes minden este kis időt szánni rá, hogy alaposan – de ne fájdalmasan – átmasszírozzuk a hajas fejbőrt, majd kifésüljük a tincseinket. Hajmosás közben pedig egy hosszabb masszírozás is jó, ha belefér a hajápolási rutinunkba – ezt akár kézzel, akár speciális masszázseszközökkel is végezhetjük.

A fejbőr rendszeres masszírozása serkenti a vérkeringést és javítja a fejbőr általános egészségét Forrás: Shutterstock/Kei907

Hidratáljuk a fejbőrt is
Az idősebb fejbőrnek éppen úgy szüksége van az extra hidratálásra, mint az idősödő arcbőrnek, így

harminc felett jó, ha beszerezünk egy olyan pakolást, amit kifejezetten a fejbőrre fejlesztettek ki, és olyan értékes hatóanyagokat tartalmaz, mint amilyen például a hialuronsav.

Válasszunk természetes összetevőket
A természetes összetevők, mint például az aloe vera, az argánolaj vagy a kamilla segíthetnek megnyugtatni az érzékeny, öregedő fejbőrt, ráadásul táplálják és rugalmasabbá is varázsolják.

Ne használjunk túl forró vizet
A túlságosan forró víz még jobban kiszáríthatja az egyébként is szárazabb, idősödő fejbőrt, így inkább langyos vízzel mossunk hajat.

Kerüljük a túlzott hajformázást
A túl gyakori hajvasalás vagy a mindennapos forrólevegős szárítás nem csupán a hajszálakat károsítja, de a fejbőrnek sem tesz jót. Ha lehetséges – például nyáron – hagyjuk, hogy a hajunk a szabad levegőn száradjon meg, vagy használjunk alacsony hőfokon működő hajszárítót. Hajformázásnál szintén részesítsük előnyben azokat a módszereket, amelyek nem igényelnek hőhatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.