A világ legrejtélyesebb sziklaképződménye: senki nem ismeri a középen, szabályosan kettévágott kőtömb titkát

Forrás: Wikipedia/Disdero -
képződmény rejtély Szaúd-Arábia szikla oázis
Szaúd-Arábia sivatagainak a világ történelmével átitatott területén található egy titokzatos sziklaképződmény, amely az egyik legszokatlanabb és legérdekesebb az egész világon.

Al Naslaa sziklaképződménynek hívják, és amellett, hogy különleges geológiai jelentőségű, betekintést nyújt a múltba is.

Az első dolog, amit észre fogsz venni rajta, hogy a közepén egy szinte tökéletesen egyenes hasadék van, mely nem valamiféle emberi kőbányászatból származik és nem is egy művészeti vagy egyéb alkotás, amelyet a sivatagi homokban hagytak tönkremenni. A hasadékot természetes erózió okozhatta.

Az egyszerű igazság azonban az, hogy valójában senki sem tudja biztosan, hogyan keletkezett ez a repedés.

Al Naslaa sziklaképződmény Forrás: Wikipedia/Disdero

A nagy sziklán egyenesen lefutó hasadék mellett ősi sziklarajzok találhatók, amelyek állatokat és más alakzatokat ábrázolnak, és azt mutatják, hogy a sziklaalakzatot sok ember figyelte meg generációkon keresztül.

Feltehetően ugyanúgy lenyűgözte őket annak kialakulása, annak ellenére, hogy nem rendelkeztek azokkal a tudományos információkkal, melyekkel a mai kor embere.

Hogy milyen elméletek állnak a létrehozásának hátterében?

Geológusok szerint az üledékes kőzetek különböző sebességgel erodálódnak. Ahogy az üledék erodálódik, talapzatszerű struktúrákat hagyhat maga után, valamint furcsa képződményeket hozhat létre - írja a LadBible.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.