4+1 tipp, hogy tökéletesebb legyen a szájhigiéniánk

Forrás: Shutterstock/Ground Picture -
dentálhigiénia fogápolás tippek-tanácsok fogmosás magazin egészség
Szájhigiénia. Ismerős ez a szó? És mi jut róla az eszedbe? A fogmosás? És hányszor? Napi egyszer, esetleg kétszer? És mi a helyzet a fogselyemmel, a fogköztisztítóval, a szájvízzel, a fogkővel és persze a rendszeres fogászati kontrollal?

A jó szájhigiéniához nem elég naponta kétszer, sebtében megmosni a fogainkat. Ahhoz, hogy a fogaink, az ínyünk és általánosságban az egész szájüreg egészséges legyen, több időt kell szánnunk a szájhigiéniánkra, mint néhány perc, és többet kell tennünk érte, mint egy 30 másodperces fogsikálás! Íme, néhány tanács, amelyekkel javíthatunk a szájhigiéniánkon.

Fogmosás - alaposan!

Igen, a megfelelő szájhigiénia a fogmosásnál kezdődik, de ez tényleg csak a kezdet! Ráadásul az sem mindegy, hogy mennyi ideig, hogyan és mivel mosunk fogat. A tisztítás tartson legalább 2, de inkább 3 percig, sose dörzsöljük a fogakat, hanem sepregető mozdulatokat alkalmazzunk és a fogkefénk se legyen kemény, durva sörtéjű, inkább a lágyabb változatokat részesítsük előnyben.

A tisztítás tartson legalább 2, de inkább 3 percig Forrás: Shutterstock/Gpointstudio

Fogselyem – ez is kötelező!

A fogselyem használata szerencsére egyre elterjedtebb, bár még mindig nagyon sokan inkább csak valami úri huncutságnak tartják, mint a szájápolás elengedhetetlen eszközének. Pedig a fogselyem használata nagyon fontos, hiszen ezzel tudjuk megtisztítani a fogközöket, azaz a fogsor azon részeit ahova a fogkefe nem ér el. A fogköztisztítók szintén ezt a célt szolgálják, csak egyszerűbb a használatuk a hátsó traktusban – szóval aki még nem próbálta, az adjon ennek az eszköznek is egy esélyt, mert nagyon sokat javíthat a szájhigiéniai állapotán.

Fogselyemmel tudjuk megtisztítani a fogközöket, azaz a fogsor azon részeit, ahova a fogkefe nem ér el Forrás: Shutterstock/Ground Picture

Nyelvtisztítás – ezt se hagyjuk ki!

Ez az a mozzanat, amelyet az emberek 90%-a úgy, ahogy van, kihagy a fogmosás során. Sőt sokakban fel sem merül, hogy a nyelvet egyáltalán meg kéne tisztítani. Holott a nyelven pont úgy lepedék képződik a nap során, mint a fogakon és az ínyen. Szóval a napi fogápolási rutin szerves részét kell, hogy képezze a nyelv finom átdörzsölése is.

Fogkő-eltávolítás – csak szakembernél!

Tudod, hogy mi a fogkő? Voltaképpen megkövesedett lepedék! Ugye nem hangzik túl jól? Hát, ha még azt is eláruljuk, hogy a fogkőben csak úgy hemzsegnek a baktériumok, ráadásul károsítja a fogakat, az ínyt, felelőssé tehető a rossz leheletért, de akár még a fogak meglazulását, sőt fogvesztést is eredményezhet. A fogkő kialakulását több tényező befolyásolja, de az biztos, hogy a megfelelő és alapos fogmosás a fogkövesedésre hajlamosabbaknál is mérsékli a problémát. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minimum évente egyszer elmenjünk dentálhigiénikushoz, aki ellenőrzi ezt is: ha pedig szükséges, akkor teljesen fájdalommentesen és szakszerűen el is távolítja a fogkövet.

Fogkő-eltávolítás – csak szakembernél!

Forrás: Shutterstock/Arthur Bargan

Hidratálás – a szájnak is fontos!

Azt mindenki tudja már, hogy az egészségünk – sőt, a szépségünk! - szempontjából nagyon fontos, hogy sok vizet igyunk, és hogy a szervezetünket megfelelő módon hidratáljuk. Az azonban kevésbé köztudott, hogy a jó szájhigiénia fenntartásához is elengedhetetlen a folyadékfogyasztás. A vízfogyasztással mérsékelhetjük a szájban felgyülemlett baktériumok mennyiségét, amellyel így hozzájárulhatunk a jobb szájhigiéniához is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.