Mi az a szkvalán és miért építsük be az arcápolási rutinunkba?

Forrás: Shutterstock/Wellstock -
hatóanyag szépségápolás magazin szkvalán bőrápolás arcápolás
A nők szépségápolási rutinját összeállítani évről évre egyre bonyolultabb, hiszen a piacon újabbnál is újabb hatóanyagok és termékek bukkannak fel, amelyekről mind a reklámok, mind a szépségipar szereplői azt állítják, „must have", azaz KELL! Egy ilyen viszonylag új dolog a szkvalán is. De vajon pontosan mi is ez és mire jó?

Néhány évtizede egy igényes nő arcápolási rutinja kimerült egy szappanos arcmosásban és egy kis krém felkenésében reggel-este. Na jó, ha megjelentek az első szarkalábak, akkor jöhetett valami szemkörnyékápoló, fontos események előtt pedig egy házi arcmaszk. Aki ennél többre vágyott, az elment a kozmetikushoz. Ehhez képest, ma az otthoni arcápolási rutinnak se vége, se hossza és ember legyen a talpán, aki kiigazodik azon, hogy mit, mikor és hogyan kenjen magára. Már a termékek sokfélesége is zavarba ejtő, hiszen akad olajos arclemosó, vízbázisú arclemosó, micellás víz, arclemosó balzsam, szimpla és dupla tisztítás – és akkor még csak a rutin első lépésénél járunk. Hol vannak még a tonikok, hámlasztók, szérumok, esszenciák, maszkok, pakolások, krémek, fényvédők... na meg ezek hatóanyagai, amelyeket ismernünk kéne ahhoz, hogy ki tudjuk választani a számunkra ideális arcápoló termékeket.

Nos, azt nem állítjuk, hogy ebben a cikkben minden hatóanyagot górcső alá veszünk, egyet azonban biztosan jól megvizsgálunk, ez pedig a szkvalán,

mivel mostanában egyre többet hallunk róla, egyre több termékben megtalálható, így nem árt, ha kicsit jobban megismerjük.

Mi az a szkvalén és a szkvalán?

A szkvalán egy színtelen, szagtalan olajszerű folyadék, amely a szkvalén egy sokkal stabilabb - ezért a kozmetikai termékekben is jól felhasználható – formája. De mi az a szkvalén? A szkvalén (squalene) nem más, mint a bőr hidrolipid rétegének természetes alkotóeleme, amely nagyjából a faggyúmirigyek által termelt olaj 15%-át adja, és amely puhítja, táplálja, valamint regenerálja a bőrt.

A szkvalán egy színtelen, szagtalan olajszerű folyadék Forrás: Shutterstock/Anastasiya Lavrik


A szkvalén azonban gyorsan oxidálódik, ezért a szépségipar a szkvalénra megtévesztésig hasonlító, ám stabilabb formáját használja, a szkvalánt.

A szkvalánt valaha cápák májából nyerték ki, ma azonban már olívaolajból, rizsből vagy cukornádból állítják elő.

Mire jó a szkvalán?

A szkvalán számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik:

- puhítja, ápolja, hidratálja a bőrt
- képes bejutni a bőr mélyebb rétegeibe, így a hatását nem csupán a bőrfelszínen fejti ki
- könnyen felszívódik, nem hagy maga után olajos érzetet
- nem komedogén
- erősíti a bőr barrierét
- fokozza a kollagéntermelést

A szkvalán minden bőrtípusra kiváló, éppen úgy a száraz, dehidratált, érzékeny vagy öregedő fajtára, mint a problémásra Forrás: Shutterstock/Wellstock

Kiknek ajánlott a szkvalán használata?

A szkvalán minden bőrtípusra kiváló, éppen úgy a száraz, dehidratált, érzékeny vagy öregedő fajtára, mint a problémásra. Mivel egyáltalán nem zsírosít, a szó klasszikus értelmében (tehát nem fogunk tocsogni tőle) nem komedogén, így akár a pattanásos vagy ekcémára, rosaceára hajlamos bőrűek is alkalmazhatják. Ráadásul a szkvalán nagyon sokféle termékben megtalálható ma már: vásárolha-tunk tisztán szkvalán olajat, amit utána mi magunk adagolhatunk, de létezik a piacon rengeteg szkvalán tartalmú szérum, olajkeverék, ahogyan arclemosó, hidratáló krém, szemkörnyékápoló, sőt BB krém is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.