Így alakítsd ki kezdőként az arcápolási rutinodat

Szemkörnyékünk hidratálása éppolyan fontos, mint az arcbőrünké.
Shutterstock -
fashion week arcápolási rutin szépségápolás magazin bőrápolás arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bőrápolás, és ezen belül is az arcápolás egy nagyon kényes téma, hiszen ami az egyik embernek beválik, az lehet, hogy a másiknak semmit sem használ, sőt még árt is. Így ezen a területen is elmondható, hogy a puding próbája az evés... Ennek ellenére akad néhány olyan tanács, amit érdemes megfogadni kezdő rutinozóként.

De mégis miféle rutinról van szó? Ha ez a kérdés felmerül benned, akkor első körben jó tisztázni, hogy az arcápolás – főleg egy bizonyos kor után – túl kell, hogy mutasson a tusolás közbeni szappanos arcmosáson. Bevallom, nekem sem ment ez zsigerből, s már jócskán a harmadik X-et tapostam, mire ráébredtem, hogy nem ártana beszereznem néhány kenceficét. Általában ennél a felismerésnél jön az a mozzanat, hogy az ember lánya beront a drogériába és lekapkod a polcról mindent (is), amit a reklámokból ismer. Na, ez az, ami nem arcápolási rutin. De akkor mi az?

A probléma meghatározása

Az arcápolási rutin ott kezdődik, hogy még mielőtt bármilyen csodakencét megvennénk, meghatározzuk, mi a problémánk a bőrünkkel. Lehet, hogy igazából semmi, csak szeretnénk tudatosabban ápolni az arcunkat, és ezzel megakadályozni, hogy később valódi gondjaink legyenek – például idő előtti ráncok vagy pigmentfoltok. Ám az is lehet, hogy kifejezetten akad valami olyan dolog, amivel nem tudunk megbarátkozni. Ezek lehetnek pattanások, mitesszerek, foltok, hegek, de akár a már meglévő ráncaink is zavarhatnak. A következő lépés, hogy tisztázzuk, hogy milyen alaptípusba tartozik a bőrünk. Ehhez egyébként jó, ha szakember segítségét kérjük, vagy megpróbáljuk meghatározni magunk – ezt azonban ne hasraütésszerűen tegyük, hanem olvassunk utána az egyes bőrtípusok jellemzőinek.

Az arcápolási rutin ott kezdődik, hogy még mielőtt bármilyen csodakencét megvennénk, meghatározzuk, mi a problémánk a bőrünkkel Forrás: Shutterstock

Arcápolási rutin kialakítása

Ha mindez megvan, akkor jöhet a rutin kialakítása. Aki szeretne egy nagyon divatos rutinozást megismerni, az elolvashatja a most rendkívül trendi 10 lépéses koreai rutinról készült cikkünket, ám kezdőknek mégsem ezt ajánljuk, hanem inkább azt, hogy első körben a három legfontosabb lépést vezessék be az arcápolásba.

Ez a három lépés a

  1. Tisztítás: ez nem szappan, hanem valamilyen arclemosó, ami lehet arclemosó tej, lehet olajos textúrájú, ha sminkelsz (ezt pedig követheti egy habzó típus, így megvalósítva a dupla arctisztítást) vagy micellás víz - utóbbit minden esetben le kell öblíteni
  2. Hidratálás: hidratálásra minden bőrtípusnak szüksége van, így azok sem hagyhatják ki, akiknek kifejezetten zsíros a bőrük. Aki ezt a három lépést is szeretné kimaxolni, az használhat külön hidratálót nappalra – ez egy könnyedebb formula legyen – és külön egy másikat éjszakára – ami jóval testesebb, táplálóbb. A hidratálók lényege, hogy nedvességgel lássák el a bőrt, valamint, hogy később, amikor már több lépésessé válik a rutin, bezárják a hatóanyagokat.
  3. Fényvédőzés: lehet, hogy így télen furán hangzik, hogy használjunk fényvédőt, de ez bizony az arcápolás alfája, ugyanis rengeteg bőrprobléma köszönhető a káros UV-sugaraknak, többek között a különféle foltok, és a túl korán megjelenő ráncok is. A fényvédőzés tehát a nappali rutinban elengedhetetlen, ha valóban tudatosan szeretnénk ápolni az arcunkat.
Télen is használjunk fényvédőt tartalmazó arckrémet Forrás: Shutterstock

Amennyiben a fenti három lépés már klasszul megy és teljesen beépült a mindennapi arcápolásba – tehát kialakult egy mini rutin, akkor lehet továbbépíteni a kenekedést

és bevezetni olyan lépéseket, mint a tonizálás, a hámlasztás, illetve a különféle hatóanyagok alkalmazása: azaz be lehet szerezni a bőrproblémánknak megfelelő szérumokat, esszenciákat, ampullákat, maszkokat.
A kulcsszó azonban itt is a fokozatosság! Sose vásároljunk hirtelen sok újdonságot, és ne kenjük fel egyszerre őket, hanem minden terméknek hagyjunk időt. Egyrészt, hogy megtapasztaljuk, nem vált-e ki allergiás reakciót, szereti-e a bőrünk, másrészt pedig, hogy lássuk, valóban azt tudja-e, amit vártunk tőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.