Látványos csillaghullásra vágysz? Akkor péntek este nézz az égre, jönnek a Lyridák!

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Reinhardt -
Lyridák égbolt időjárás Újhold meteorrajok csillaghullás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés felhő, derült égbolt, újhold - ez vár ránk pénteken, s emiatt a legalkalmasabb a péntek éjszaka a meteorraj megfigyelésére. 

A Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj, melyről már az ókorban is készítettek feljegyzéseket. A meteorrajt a C/1861 G1 Thatcher üstökös által hátrahagyott törmelék, melyen bolygónk áthalad, így az belépve a Föld légkörébe, meteorokat eredményez.

Lyridák Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Reinhardt

Nevét a Lyra, azaz Lant csillagképről kapta, ugyanis ebből sugároznak ki látszólag a meteorok. A Lyra csillagkép az éjszaka folyamán egyre magasabbra kerül az égen, pirkadat előtt magasan a keleti horizont fölé emelkedik, így a tekintetünket is magasra kell majd emelnünk, ha látni akarjuk a látványos csillagesőt.

A türelem sem árt: a Lyridák általában óránként 10-20 meteort produkál, de volt olyan év is, amikor ez szám 100 környékén volt - írja az Időkép.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.