Szexuális kielégülésre vágysz? Számolj!

Forrás: Science Photo Library via AFP/CONCEPTUAL IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Conceptual Images/Science Photo -
számolás tudomány matematika férfi szexuális kielégülés orgazmus egyenlet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Sussexi Egyetem matematikusai dolgozták ki a szexuális csúcspontra jutás matematikai képletét, és erről tanulmányt is készítettek. 

A kutatók több évtizeden át gyűjtött, fiziológiai és pszichológiai izgalommal kapcsolatos adatokat használtak fel annak érdekében, hogy modellezni tudják az orgazmus eléréséhez szükséges optimális feltételeket.

A kutatás során nyomon követték az izgalomtól az orgazmusig - 4 szakaszból álló - férfi ciklus elemzéséből származó adatokat, és azt találták, hogy azok a résztvevők, akik túl sok pszichológiai stimulációt kaptak a ciklus korai szakaszában, kisebb valószínűséggel érték el a csúcspontot.

Ilusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/CONCEPTUAL IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Conceptual Images/Science Photo

Ennek eredményeként a kutatók két matematikai egyenletet hoztak létre: az egyik a csúcspont elérésének fiziológiai vonatkozásait, a másik pedig a pszichológiai szempontokat fedi le.

Dr. Konstantin Blyuss, a Sussexi Egyetem Matematikai és Fizikai Tudományok Karának kutatója így magyarázta az eredményeket:

"Korábban a kutatók megpróbáltak modellt írni a csúcsra vezető élettani út leírására, sikertelenül. A megállapított adatokra támaszkodva, valamint a biológiai jelenségek, például az epidemiológia és az immunitás modellezéséről korábban publikált munkánkra támaszkodva kifejlesztettünk a szexuális teljesítmény első sikeres matematikai modelljét. Eredményeink lefedik a csúcspont eléréséhez szükséges fiziológiai és pszichológiai szempontokat. Megerősítik és matematikailag igazolják a szex pszichológiájával foglalkozó, meglévő tanulmányokat. A legfontosabb megállapítás az, hogy a túl sok pszichológiai izgalom a folyamat korai szakaszában gátolhatja a csúcspont elérésének esélyét. Egyszerűen fogalmazva, eredményeink így foglalhatók össze: ne gondold túl."

Dr. Yuliya Kyrychko, a Sussexi Egyetem Matematikai és Fizikai Tudományok Karának matematika kutatója azt mondja: "Eredményeink - melyek rávilágítanak egy társadalmilag tabu témára -, alkalmazhatóak lehetnek a szexuális diszfunkciók klinikai kezelésére, valamint a nagyközönség számára a szexuális élet javítására szolgáló tesztelt formulák biztosítására."

A tanulmány a férfiak szexuális reakcióira összpontosít, mivel a nőkhöz képest egyszerűbb izgalmi ciklusuk van, és így jó tudományos kiindulópont volt. Eredményeik felhasználásával a sussexi matematikusok most a női elégedettség modelljén dolgoznak - írja a Phys.org.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.