Biztonságtechnikai szakember mondott véleményt Babicsek Bernát halálával kapcsolatban

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
felelősség biztonsági cég tűz szakértő biztonságtechnika járőr Babicsek Bernát
Babicsek Bernát 2021. december 31-én a saját házában hunyt el, füstmérgezésben. A fiatal színész édesanyja szerint a fia otthonához kiérkezett járőr rosszul végezte a dolgát, ezért a biztonsági cég felelősségét firtatja. Ezzel kapcsolatban szólalt most meg egy biztonságtechnikai szakértő. 

A felelősség azonban nem is olyan egyértelmű, mint ahogy azt az édesanya gondolja, állítja a Ripost által megérdezett szakember, Csalami János biztonságtechnikai szakértő.

Babicsek Bernát Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Riasztás esetén a járőr kivonul a helyszínre. Az ingatlanba, hacsak nem kapott kulcsot a tulajdonostól, nem tud bemenni. Ha betörésgyanús jelzés érkezik, az a feladata, hogy végignézze, van-e betörésre utaló nyom, esetleg elbújhatott-e valaki a ház körül. Ennek alapján készíti el a jegyzőkönyvet" -árulta el a szakember, aki szerint sok tényezőt kell figyelembe venni a felelősség megállapításakor, és egyáltalán nem olyan egyértelmű a kialakult helyzet, nem lehet azonnal kijelenteni, hogy a kiérkező alkalmazott hibát követett el.

„Nem tudni, milyen szerződése volt Bernátnak, illetve takarta-e a nyílászárókat függöny vagy redőny, ami akadályozta a helyzet felismerésében. Azt sem tudjuk, hogy a konkrét esetben milyen jellegű riasztás érkezett, fel volt-e szerelve a riasztó füst-, hő- vagy szén-monoxid érzékelővel, vagy csak a mozgásérzékelő jelzett be" - árulta el Csalami János, hozzátéve, hogy mindenkinek, aki riasztórendszert szeretne az otthonába, javasolja a fenti berendezések beszerzését annak érdekében, hogy a biztonsági központban lássák: adott esetben milyen típusú érzékelőről érkezik a jelzés, "és akkor már rögtön lehet a szerződésben megadott értesítendő személyeknek is szólni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.