A Suhajda-expedíció sajtósa szerint oxigénnel mászni olyan, mint e-bike-kal letekerni a Tour de France-t

Forrás: facebook.com/Suhajda Szilárd -
felkészülés Pintér László Mount Everest hegymászás oxigénpalack Suhajda Szilárd edzés
Pintér László hegymászó szakíró és a Suhajda-expedíció sajtósa szerint a nyolcezres csúcsok valódi megtapasztalását az oxigénpalack nélküli mászás jelenti, és erre Magyarországon Suhajda Szilárdnál alkalmasabb ember nem volt.

Suhajda Szilárdnak a kihívás volt a fontos, nem bizonyítani akart; magának, magáért mászott. Vonzották a magas hegyek és ki szerette volna hozni magából a maximumot.

Aki segítséget vesz igénybe és oxigénnel mászik, „az olyan, mintha e-bike-kal tekerné végig a Tour de France-t" - mondta el az eltűnt hegymászó sajtósa és barátja.

Suhajda Szilárd, 2023, Forrás: facebook.com/Suhajda Szilárd

Pintér László azt is elmondta, hogy a Mount Everestre segítséggel 600 ember jut fel évente, összesen 221-en jártak már a csúcson oxigén nélkül, de közülük is csak néhányan vannak, akik semmilyen segítséget nem vettek ehhez igénybe, azaz serpa nélkül mászták meg a hegyet. Ehhez a szakíró szerint több évtizedes tapasztalatra van szükség, ami Suhajda Szilárdnak meg is volt, hiszen mászott már meg 8000 méternél magasabb hegyet is oxigén nélkül, de a felkészülése is alapos volt, így a családban és a barátokban sem merült fel, hogy az expedíciónak akár tragédia is lehet a vége.

Ahogy az expedíció sajtósa az RTL Reggeli című műsorában elmondta, veszélyes szakma a hegymászás, de nem annyira, mint sokan hiszik, csak míg a halálhírek eljutnak az emberekhez, a sikerek kevésbé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.