Ez a véleménye James Cameronnak, aki 33-szor merült le a Titanic roncsaihoz

Forrás: Getty Images for Absolut Elyx/2020 Gabriel Olsen/Gabriel Olsen -
Titanic merülőhajó james cameron titan
James Cameron nemcsak Hollywood egyik legsikeresebb rendezője, hanem a mélytengeri felfedezések szerelmese is.

Noha Cameron nem kommentálta nyilvánosan a Titanic Tour OceanGate merülőhajója utáni jelenlegi kutatást, mely öt emberrel a fedélzetén tűnt el. Cameron az idők során eddig személyesen 33 merülést hajtott végre a roncsok lelőhelyén.

James Cameron Forrás: Getty Images for Absolut Elyx/2020 Gabriel Olsen/Gabriel Olsen

Cameron több tucat mélytengeri merülést hajtott végre a Titanic forgatása óta. 2012-ben a Mariana-árokba merült, amely a Föld óceánjainak egyik legmélyebb pontja, csaknem hét mérfölddel a felszín alatt. Ezt egy általa tervezett, Deepsea Challenger nevű, 24 láb hosszú merülőjárműben tette.

Cameron kamerákkal dokumentálta az egész túrát a Csendes-óceán nyugati részén. A National Geographic videójában és esszéjében leírta azt az élményt, amely egy kora reggeli ereszkedéssel kezdődött.

„Úgy indultam, mint akit kilőttek, a leggyorsabban, amit valaha láttam. A felszín csak visszahúzódott" – mondta a videóban. „Nézem a mélységmérőt, hogy már az első pár perc elteltével ezer lábon vagyok. Aztán kétezer, majd háromezer. A tengeralattjáró úgy megy, mint ahogy egy denevér száll ki a pokolból."

Amikor elérte a 27 000 láb magasságot, még kilencezer láb volt hátra az óceán fenekéig.

Folytatta a merülést, és élvezte a magányt, amikor felesége, Suzy Amis Cameron, aki Lizzy Calvertet alakította a „Titanicban", bejelentkezett a kommunikációs rendszeren.

„Itt vagyok a Föld bolygó legtávolabbi helyén, ahová ennyi időbe, energiába és technológiába került, hogy elérjek, és úgy érzem magam, mint a legmagányosabb emberi lény a bolygón, teljesen elzárva az emberiségtől, esélytelen a megmentésre egy olyan helyen, melyet emberi szem sosem látott" – emlékezett vissza Cameron. – És a feleségem hív. Ami persze nagyon édes volt."

„Én ezt tanúságtételnek nevezem. Tanúskodhatok egy csodának, ami ott lent van" – mesélte a rendező a 60 Minutes Australia-nak 2018-ban a mélytengeri kutatásairól. „Ez nem csak egy gazdag pasi egója. Ez arról szól, hogy mennyi időd van ezen a bolygón, hány életed, lélegzeted van. Tenned kell valamit. Ha olyan szerencsés vagy, hogy sok pénzt kereshetsz, van egy kis mozgatható tőkéd, miért ne fektesd az álmaidba?" - idézi a rendezőt a CNN.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.