Hírt adott magáról Varga Csaba, aki oxigénpótlás és serpa nélkül indult a 8125 méteres csúcs meghódítására

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Muhammed Semih Ugurlu -
Varga Csaba csúcstámadás Nanga Parbat pótlólagos oxigén Himalája
A nagyváradi hegymászó a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa, a 8125 méteres Nanga Parbat meghódítására készül.

Varga Csaba nagyváradi hegymászó pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók, azaz serpák segítsége nélkül indult el a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcs, a Nanga Parbat meghódítására. A csúcsot június 30-ig szeretné elérni. Eddig két sikeres aklimatizációs körön van túl.

Kilátás a hóval borított Nanga Parbatra, amely a világ kilencedik legmagasabb hegye (8126 méter), amelyet a lakosok a hegyek királyaként, a hegymászók pedig Gyilkos-hegyként emlegetnek a pakisztáni Gilgit-Baltisztánban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Muhammed Semih Ugurlu

A Hazajáró Facebook-oldalán szerda délután arról adott hírt, hogy Varga Csaba két akklimatizációs kört sikeresen teljesített. A hegymászó június 18-án hajnalban indult a 4200 méteren fekvő alaptáborból és a Kinshofer-falon keresztül helyi idő szerint 9:30-kor elérte a 6050 méteren lévő 2-es tábort, ahol két éjszakát is eltöltött. Június 20-án, kedden 8:30-kor tovább indult és egy technikai szempontból kevésbé nehéz, de meglehetősen hosszú hegyoldal megmászása után 13:30 körül felért a 6750 méteres magasságon fekvő 3-as táborba, ahol a meredek fal miatt másfél órán át ásta magának a sátorhelyet.

"Nagyon szépen látszik innen a csúcs. Hatalmas lejtők, gigászi, meredek falak, nagyon mély völgyek. Barátságos és fenyegető is egyben. De gyönyörű!" Így jellemezte a Hazajárónak a Nanga Parbat masszívumát Csaba a 3-as táborból.
Egy viharos éjszaka után ma reggel aztán visszaindult az alaptáborba, ahova helyi idő szerint 15 órakor le is ért. Ez most egy nagyon jó akklimatizációs kör volt!" - idézték Varga Csabát, aki pár nap pihenés után elindul a 8125 méteres magasságban lévő Nanga Parbat csúcstámadására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.