Attól, mert valami cukormentes, még lehet nagyon egészségtelen

Forrás: Mindmegette.hu -
cukormentes cukor édesítőszer
Nádcukrot teszel a kávéba, és előbb nyúlsz a banánért, mint egy kocka csokiért, mert úgy gondolod, az egészségesebb? Akkor ideje ezen szokásodon változtatni!

A Bors olyan édességtévhiteket tisztáz, amelyek szinte városi legendává nőtték ki magukat, ezzel félrevezetve a fogyókúrázókat.

A gyümölcsök nem tartalmaznak cukrot

Ugyan nem jelentős mennyiség, de a gyümölcsökben is van cukor. A feldolgozott, hozzáadott cukrot tartalmazó ételekkel szemben azonban a gyümölcsökben fenolok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok is nagy mennyiségben találhatóak, amik létfontosságúak az emberi szervezet számára.

Ha fogyni szeretnénk, fogyasszunk inkább nyers zöldségeket,

zöld turmixokat, ha pedig gyümölcsöt eszünk, válasszuk az alacsony glikémiás indexűt – ilyen az alma, barack, eper.

A cukormentes italok egészségesek

A cukrot nélkülöző italokat gyakran tekintjük a cukros üdítők egészséges alternatívájának.

A cukormentes üdítőkben található édesítőszerek azonban képesek megtapadni a belek falain,

ami nemcsak rendkívül egészségtelen, de még többletsúlyt is eredményezhet. Emellett ezen készítmények magas savtartalma felmarja a fogzománcot, nehezíti az emésztést, és növeli a csontritkulás kockázatát.

Forrás: Mindmegette.hu

Amiben nincs cukor, attól nem hízhatunk

Ahogy a gluténmentesség, úgy a cukormentesség sem garancia arra, hogy egy étel diétás és egészséges. Persze vannak olyan termékek, amelyek valóban támogatják a fogyókúránkat, de az igazság az, hogy

a diabetikus élelmeszerek – csokoládé, keksz, lekvár – gyakran fruktózzal készülnek, amely bár lassabban felszívódó szénhidrát, mint a fehér cukor, de szinte ugyanannyi a benne a kalória, így ugyanúgy hizlal.

A barna cukor jobb, mint a fehér

Sajnos, ez az állítás sem igaz. Attól, mert barna a színe, még nem lesz egészségesebb a számunkra. Ráadásul élettani szempontból és a tápértékét tekintve pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint fehér színű társa, a kristálycukor, nem mellesleg pozitív egészségügyi előnyökkel sem rendelkezik, épp csak ízében és színében tér el a hagyományos cukortól.

Édesség után azonnal fogat kell mosnunk

Mielőtt a fogrémhez nyúlunk, inkább várjunk 20-30 percet, mert a cukros ételek és italok fogyasztása után a szánk savassá válik, ami egy kissé felpuhítja a fogzománcot. Ha közvetlenül édességevés után fogat mosunk, a fogzománc egy részét is könnyen lesúroljuk, ami erózióhoz, érzékenységhez és végül fogszuvasodáshoz vezet.

Amire érdemes figyelni

• Mindig olvassuk el a cukormentes termékek összetevőinek a listáját, nézzük meg szerepel-e köztük sav (citrom- vagy foszforsav)

• Étkezés után legalább fél-egy órát várjunk a fogmosással, ha előbb mosunk fogat, azzal csak megsérthetjük a fogzománcot

• Savas étel, ital fogyasztása után inkább rágjunk cukormentes rágót, ami fokozza szánkban a nyáltermelést, ami pedig semlegesíti a sav maró hatását

• Ha szomjasak vagyunk, cukros italok, gyümölcslevek helyett válasszunk tiszta vizet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.