internetes zaklatás NMHH Somogyi Ákos Felelős Szülők Iskolája közösségi média
Rohamosan fejlődő digitális világunkban kiemelt fontosságúvá vált a gyerekek online életében vállalt szülői felelősség. De milyen példát is kell mutatnia a szülőnek? Hogyan szabhatja meg, illetve hogyan ellenőrizheti csemetéje online jelenlétét? És talán a legfontosabb kérdés: miként előzheti meg az internetes zaklatást, a bullyingot és az adathalászatot? Július 4-én a a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) erről a nagyon aktuális és fontos témáról tartott sajtótájékoztatót a Mobil a családom? kampány keretében.

A Mobil a családom?-kampány célja, hogy segítséget nyújtson egyfajta „családi" digitális szabályrendszer kialakításában. A kampányhoz kapcsolódó sajtórendezvényen Kis Norbert programvezető, az NMHH munkatársa, Balatoni Mónika, az NMHH szakértője, Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője, illetve Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője tartott előadást.

A program eddig három fő szabályt fogalmazott meg:

  • 1. Figyeljetek egymásra! – azaz a családra szánt idő és a mobilhasználat egyensúlya.
  • 2. Bízzatok egymásban! – azaz a gyermek támogatása online zaklatás esetén
  • 3. Játsszon együtt a család! – azaz a videójáték-függőség a családban.

A mostani sajtótájékoztatón elhangzott a negyedik szabály:

Élj a jogaiddal!

Kis Norbert programvezető a sajtóeseményen kiemelte: a program célja a figyelem felhívása arra, hogy az okoseszközök sokkal inkább befolyásolhatják a család életét, mint azt gondolnánk.

Nem hagyhatjuk, hogy az okoseszközök átvegyék a hatalmat felettünk

és elvonják a figyelmet a legfontosabb dologról – ami nem más, mint a család összetartó ereje.

Forrás: Shutterstock

Fontos megjegyezni a szülő felelősségét és példamutatásának fontosságát. Gondoljunk a jelenetre, amikor a szülő megtiltja a gyermeknek, hogy az okostelefonján babráljon a családi vacsoránál, miközben ő maga sem bírja megállni, hogy ne válaszoljon – mondjuk – az e-mailjeire.

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője hangsúlyozta: a legújabb kutatások szerint

a fiatalkorúak 9 százalékát érte már valamilyen internetes zaklatás,

ennek pedig a fő oka az, hogy a tizenévesek negyedének közösségimédia-adatlapja nyilvános, így ők könnyen kiszolgáltatottá válhatnak az adathalászok számára. Az adathalászat megelőzhető, ha a feltöltött képek nem nyilvánosak, illetve ha a jelszavakat gyakran megváltoztatjuk. A másik életbe vágóan fontos tanács, hogy a szülők észrevegyék, amikor a gyermek másképpen viselkedik.

Vegyék komolyan, ha romlanak a jegyei, vagy azt, amikor hosszasan bezárkózik a szobájába.

A legrosszabb esetben pedig, ha fény derül az internetes zaklatásra vagy bántalmazásra, akkor a szülő merjen segítséget kérni jogvédő szervezeteknél, mentse el a bizonyítékokat, és tegyen feljelentést! Az elszenvedett trauma után pedig elmaradhatatlan, hogy a gyermek megfelelő lelki segítséget kapjon.

Forrás: Shutterstock

Tibenszky Móni Liza, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője hozzátette, hogy a változás eléréséhez a szülőnek is meg kell változnia. Természetesen nem kell démonizálni az internetet, de határokat kell szabni. Ha a szülő ezt nem teszi meg, és például nyilvánosan megoszt a gyermekéről képeket, hogyan várhatja el, hogy a kiskorú is betartsa ezeket a szabályokat? Tibenszky Móni Liza tanácsa:

ne tiltsunk, hanem beszélgessünk róla!

Arról is beszélt, hogyan segítsünk a gyermekünknek megtalálni azokat a hasznos időtöltéseket, melyekkel helyettesíthetik az online térből kapott impulzusokat. A videójátékok, illetve a közösségi média ugyanis egyfajta eufóriát ad, ami súlyos esetben függőséget okozhat.

Balatoni Mónika társadalmikultúra-kutató, az NMHH szakértője hozzátette: a hatalmi viszonyok is megváltozhatnak, amikor a nagyszülő, szülő kéri meg az unokáját, hogy az állítsa be neki a telefonját, mert ő nem ért hozzá. Ilyenkor ugyanis a gyermek bizonyos szempontból fölénybe kerül.

A jelenséget, amelyet ez a szituáció is jól illusztrál, digitális szakadéknak nevezzük.

Julia Robertset idézve elmondta: a művész egy interjújában úgy fogalmazott, örül annak, hogy egy olyan világban nőhetett fel, ahol még létezett a magánélet, és nem kerültek fel róla fotók a közösségi média oldalaira, születésétől kezdődően. Nos, az idő kerekét vissza már nem forgathatjuk, de

kellő odafigyeléssel, bizalommal és szeretettel megvédhetjük a gyermekünket az online világ sötét oldalától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.