Ez a kezeletlen vakság leggyakoribb oka, a csendes szemgyilkos

Forrás: Shutterstock/Wavebreakmedia -
megelőzés vizsgálat zöldhályog vakság szemnyomás
Számos oka lehet annak, ha romlik a látásunk, és ha nem figyelünk oda és nem ismerjük fel időben a tüneteket, akár a látás teljes elvesztése is megtörténhet. A glaukóma vagy zöldhályog is ezek közé az okok közé tartozik, felismerni pedig csak rendszeres ellenőrzéssel lehet. 

De mi is az a glaukóma, magyarul zöldhályog?

Roshini Sanders professzor, a Queen Margaret Kórház szemész szakorvosa a Mirrornak beszélt a szembetegségről, és elmagyarázta a legfontosabb tudnivalókat.

Rendszeres szemészeti ellenőrzés nélkül, mire a beteg észbe kap, már elvesztette a látása 20 százalékát. Forrás: Shutterstock/Wavebreakmedia

"A glaukóma a kezeletlen vakság leggyakoribb oka a világon. Ez megemelkedett szemnyomás, ami csökkenti a véráramlást a szem hátulsó idegébe, melynek következtében az ideg egyes részei elhalnak, sorvadnak, és ez hatással van a látómezőre" - magyarázta az orvos, hozzátéve, hogy jó ideig nincsenek a betegségnek tünetei, így rendszeres szemészeti ellenőrzés nélkül, mire a beteg észbe kap, már elvesztette a látása 20 százalékát.

"Fájdalom sincs, és a szemed sem válik vörössé, csak elkezded elveszíteni apránként elveszíted a látómező egy részeit, és csak amikor ezek az apró részek elkezdenek összekapcsolódni, akkor érhet a felismerés, például, hogy "úgy láttam, hogy jobbról érkezik a kocsi" - folytatta a szemész szakovos.

Kik vannak potenciálisan veszélyben?

Genetika – magyarázza a professzor - de van egy nagyon ismerős tendencia.

„A rövidlátókat is veszélyezteti, csakúgy, mint azok, akiket refrakciós műtéten estek át, elkerülni viszont nem igazán lehet. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, az óvatos szteroidos kezelés, mivel a szteroidos orrspray és a szemcsepp képes megemelni a szemnyomást, de ahhoz, hogy ezt idejében elkezdjük, szemvizsgálatot kell végeztetni, ellenőrizni kell a szemnyomást, és megnézni a szem hátsó részét és elvégezni egy látótér-tesztet."

A zöldhályog kimutatása után a kórházba utalják a beteget további vizsgálatokra, majd az "első lépés" a szemcsepp rendszeres használata. Ez a kezelés csak lelassítja a látásvesztés előrehaladását, de nem tudják visszaadni az elveszett látást. Tehát a legfontosabb a prevenció, azaz a rendszeres szemorvosi vizsgálat - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.