Nyújtással az egészséges életért: nem csak edzés után hasznos

Forrás: 123rf.com -
merev nyak gyakorlat nyújtás edzés
A helyes nyújtás sok fizikai fájdalmunkra megoldást nyújthat, csak a megfelelő gyakorlatokat kell elvégeznünk, és azokat rendszeresen. A fájós vállak és a merev nyak ellen is tehetünk a stretchinggel.

A nyújtóedzéstől a közhiedelemmel ellentétben nem csak hajlékonyabbá és mozgékonyabbá válhatsz. Ez a mozgástípus számos egészségügyi előnnyel kecsegtet, ha helyesen és rendszeresen végzed. Sokat segíthet a fájó váll, vagy éppen a merev nyakkal való leszámolásban.

Fejkörzés

Fontos, hogy laza testhelyzetet vegyünk fel, lógassuk le a fejünket és balra, majd jobbra végezzünk félkörös fejkörzést. Teljes fejkörzést viszont soha ne csináljunk, csak állal lefelé jobbra, majd balra mozgassuk a fejünket.

Soha ne csináljunk teljes fejkörzést Forrás: 123rf.com

Nyak nyújtása

Döntsük oldalra a fejünket, majd tegyük rá azt a kezünket, amelyik oldalra döntöttünk és gyakoroljunk rá finom nyomást, majd ismételjük meg a másik oldalon is.

Ha bármelyik gyakorlat közben szédülést, esetleg fülzúgást tapasztalnánk, akkor hagyjunk fel vele! Egyensúlyzavar vagy fejfájás jelentkezése esetén keressük fel orvosunkat.

Nyújtógyakorlatok hátra

Nyújtózkodás karral

A padlóra térdelve nyújtsuk előre a kezeinket, miközben az orrunkkal megpróbáljuk megérinteni a térdünket. Addig nyújtozzunk, ameddig csak bírunk.

Forrás: Shutterstock

Homorítás, domborítás

Álljunk négykézláb, és domborítsuk a hátunkat, majd egyenesítsük ki a derekunkat. Ezután pedig homorítsuk a hátunkat, vagy ugyanebben a pózban, vagy a földre hasalva toljuk ki a mellkasunkat, és hajlítsuk ívbe a hátunkat. Ezt csak addig a pontig végezzük, amíg nem érzünk fájdalmat.

A törzs nyújtása

Törzsfordítás

Egyenes háttal és egyenes derékkal üljünk le egy magas támlájú székre. Bal kézzel fogjuk meg a szék támláját a jobb vállunk fölött, próbáljuk közelebb húzni magunkhoz a széket a törzsünket kicsit kifordítva, megfeszítve.

Nyújtás vállra

A vállkörzésekkel segíthetünk enyhíteni az izmok merevségén: minden nap előre és hátra is körözzünk tízszer.

A lábak nyújtása

A lábainkat előre nyújtva ülljünk le a földre, a lábujjainkat feszítsük hátra és próbáljuk meg megfogni azokat - írja a Diéta és Fitnesz.

Nem csak fitté tesz a nyújtás: 5 mód, ahogyan gyógyító ereje érvényesül

A nyújtás nemcsak edzés után fontos, hanem a mindennapokban is. Amellett, hogy fizikailag jót tesz, más hasznos következménye is lehet, ha rendszeresen végzünk ilyen gyakotlatokat. Ide kattintva azt is megtudhatod, hogy milyen jótékony hatásai vannak még.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.