Forró tea a napsütötte tengerparton? Nem ostobaság!

forró ital kánikula jeges ital folyadék
Forró tea és fekete ruha a kánikulában, vagy jeges italok és talpig fehér öltözet? Most végre megtudhatjuk, mi az, ami tényleg lehűt a nyári forróságban, és mi az, amivel éppen az ellenkező hatást válthatjuk ki.

Forró vagy jeges ital? Ez ám a dilemma

Nyilván kapásból a jéghideg üdítőre szavazunk, amikor odakint olvad az aszfalt, hiszen az felfrissít, nem?

Hát nem!

Kutatásokból kiderül, hogy a meleg italok alaposabban és hosszabb időre hűtik le a testet, mint a hidegek.

Lássuk, ennek mi a tudományos oka!

Nem véletlenül fogyasztanak meleg italokat - például - a sivatagban Forrás: AFP/Hemis.fr

Őrültségnek tűnhet forró teát szürcsölgetni a 35 fokos hőségben, pedig nagy valószínűséggel nem ostobaság a mediterráneum vagy a forró égöv lakóinak ezen sok évszázados szokása.

A meleg italok ugyanis valóban lehűtenek. A forró folyadék hatására erősen izzadni kezdünk, az izzadás pedig nem más, mint a szervezet elsődleges hűtési funkciója.

Ilyenkor a verítéken keresztül a szervezet leadja a hőt, a nedvesség párolgásával a test hőmérséklete valóban lehűl. Arról már nem is beszélve, hogy a verejték összetétele is hűsítő hatású. Ha forró italt fogyasztunk, kevesebb hő raktározódik el a szervezetben – feltéve persze, ha ki tudjuk izzadni azt. Légkondicionált helyiségben nincs sok értelme forró teát fogyasztani, mert a hűs környezetben kevesebbet izzadunk. Ez a praktika kifejezetten a tűző napon, a szabadban érvényesül.

Fontos tudni azt is, hogy az izzadás csak a száraz, nyári napokra jellemző, ha párás meleg van, olyankor sokkal nehezebben izzad a szervezet – tehát ugyancsak nem érünk el sokat azzal, ha meleget iszunk.

Hogyan hat a hideg ital a szervezetre?

A hűs italok valóban lehűtik a testet, csakhogy minél hidegebb a folyadék, annál több munkájába kerül a szervezetnek, hogy testhőmérsékletűre melegítse azt fel.

Forrás: fotohunter / Shutterstock

Ez pedig energiát emészt fel, és ettől újra kimelegszünk, mintha csak valamilyen testmozgást végeznénk.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne ihatnánk hideget nyáron, de a jeges italokkal azért vigyázzunk.

Nem csak fekete vagy fehér

Nyáron általában fehér vagy világos színű, drapp, pasztell színekbe öltözünk, aminek esztétikai, kényelmi és praktikus okai is vannak. Ám az utóbbi szemponttal már lehet vitatkozni, egyes kutatások szerint legalábbis. Mint kiderült, a fekete ruha viselése kiváló módja annak, hogy lehetőség szerint hűvösen tartsuk a testünket.

Forrás: Shutterstock

A fehér szín ugyanis valóban visszaveri a napsugarakat, csakhogy a hő, amitől nyáron melegünk van, nem csak a napból érkezik. Az emberi testből is árad a meleg, ez a hő pedig szó szerint testközelben van.

A testünkből jövő hőt egyenesen visszaveri ránk a fehér ruhánk.

A sötét színű textil nem engedi visszaverődni ránk testünk hőjét, hanem „elnyeli” azt. Hozzá kell tenni persze, hogy az nem mindegy, milyen anyagból készült az a sötét ruha: minél lengébb és vékonyabb anyagból készült, annál jobb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.