A szoptatás az élet csodája - interjú Hornung Ágnessel

Fotó: Vaskó Tamás -
szoptatás magazin Hornung Ágnes anyatejes táplálás
Örvendetes a hír, hogy a magyar anyák többsége szeretné és tudja is szoptatni kisbabáját, ám ez nem mindig megy könnyen. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár kisgyermekes édesanya, aki maga is nehézségeken ment keresztül ezügyben. A Life.hu-nak adott interjújában azonban még ezekről a nehézségekről is szívesen beszélt, mert vallja, hogy azok leküzdésével élete egyik legcsodálatosabb élményét kaphatta meg: a szoptatásét.

– Egy felmérés szerint a magyarok túlnyomó többsége úgy tartja, hogy az anyatejes táplálás a legjobb a csecsemők számára. Ez az elv mennyire érhető tetten a gyakorlatban – szívesen szoptatnak a magyar anyák?

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár Fotó: Vaskó Tamás

Államtitkárságunk fontos céljainak egyike, hogy elérjük: minden egyes szülészeten legyen minimum egy laktációs tanácsadói képesítéssel rendelkező munkatárs, aki rögtön a szülés után segíteni tud az édesanyának. Ugyanilyen fontos az is, hogy megértessük a nehézségekbe ütköző édesanyákkal, hogy merjenek segítségért fordulni az említett szakemberekhez; ugyanis sajnos – senkit meg nem bántva – ki kell jelenteni, hogy

nem feltétlenül visznek előre a jószándékú, ám gyakran laikus tanácsok.

Arra biztatnék minden édesanyát, hogy hallgasson a belső ösztöneire, akassza szögre a kéretlen tanácsokat és véleményeket, mert egy nő pontosan érzi, hogy számára és gyermeke számára mi a legjobb. Az anya tudja azt is, hogy milyen hosszú ideig szoptassa a gyermekét, és ezzel kapcsolatban nincs helyük különféle „külső" elvárásoknak.

Néhány tény a csecsemőtáplálással kapcsolatban

Világviszonylatban a nők 97 százaléka képes arra, hogy szoptassa gyermekét.
Magyarországon a 2022-es adatok szerint a szülészeti intézményekből hazabocsájtott újszülöttek 71 százaléka kizárólag anyatejet kap a szülést követő napokban.
Hazánkban az első életévüket betöltött csecsemők 37 százalékát 6 hónapos korukig kizárólagosan anyatejjel szoptatják.
12 hónapos korban a csecsemők 37 százaléka kap még anyatejet az egyéb táplálék mellett hazánkban.

– Az Ön esetében mi segített? Szakemberhez fordult, vagy egyszerűen nem figyelt a fogadatlan prókátorokra?

– Ha egy kisbaba éhes, meg kell etetni, tartózkodjanak éppen bárhol. Megszólják ma azt a nőt Magyarországon, aki nyilvános helyen szoptat?

Hogy konkrét intézményi példákat hozzak: a Családbarát Magyarország kampány részeként az egyetemeken baba-mama szobákat alakítottak ki, amelyeket a fiatal anyák pelenkázásra vagy szoptatásra tudnak használni. De láttam már ilyen helyiséget strandokon, bevásárlóközpontokban is. Nem kell hozzá sok minden, csak zárható ajtó és egy kényelmesebb bútordarab, például fotel.

Fotó: Vaskó Tamás

– A magyar családtámogatási politika rendkívül sokrétű. Az anyatejes táplálással kapcsolatban mi a fő kormányzati csapásirány?

Fotó: Vaskó Tamás

– Kell-e idegenkedniük az anyáknak a donortejtől? Van-e bármilyen kockázata a használatának?

– Emlékezhetünk a szoptatós dajka elnevezésre, akinek a keblén tulajdonképpen egy vagy több másik asszony gyermeke nevelkedett. Néha olyat is hallani manapság, hogy például egy baráti társaságon belül egymásnak adnak tejet az anyák. Ezek a módszerek kevésbé biztonságosak. A gyűjtőállomásokon hozzáférhető anyatej azonban teljesen biztonságos: a „donor anyák" rendszeres, alapos, ám gyors és gördülékenyen megszervezett szűrővizsgálaton esnek át, az anyatejet is bevizsgálják, olyan kezelésnek vetik alá, amely megőrzi a tej minőségét, a benne lévő, kincset érő tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. A szállításnál, a tárolásnál is nagyon körültekintően kell eljárni, és erre csak intézményi keretek között van lehetőség.

Ági, álmodtam egy kiságyat az irodádba!

– ezzel a mára ikonikussá vált mondattal hívta vissza a gyermekágy mellől az államtitkári munkába Csák János miniszter Hornung Ágnest 2022 elején. Ez a bizonyos kiságy – vallotta be az államtitkár – sosem került az irodájába (ő maga tiltakozott ellene), ám a kijelentés jól tükrözi a tárcavezető hozzáállását és családbarát szemléletét. A Kulturális és Innovációs Minisztérium a lehető legmagasabb szinten ültette át a gyakorlatba a Work-Life Balance-t, azaz a munka és magánélet egyensúlyát. Ennek egyik példája az az iroda, amelybe a minisztériumi dolgozók használt, „hozott" játékokat tettek. Nevelési szünetekben, ha nincs nagymama, bébiszitter vagy napközis tábor, ebben a szobában töltik szüleik egy-egy munkanapját a gyerekek. Hornung Ágnes megjegyezte: az ő gyermekei például néha szívesebben játszanak ott, mint a saját szobájukban. Hozzátette azt is, szerinte az édesanyáknál vagy az édesapáknál jobb munkaerő nem létezik: 0-24 órában dolgoznak és munkahelyükön a maximumot adják.

– A szoptatás miért jó a babának és miért jó az anyának?

– Az anyatejes táplálás így, augusztus első hetében mindig kiemelt figyelmet kap. Szükséges-e a témával foglalkozni egész évben?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.