Államalapító Szent István ünnep magazin Szent Jobb augusztus 20.
Ha augusztus 20., akkor államalapítás, Szent Jobb, tűzijáték - ilyesmik jutnak az eszünkbe. Pedig e dátum mögött számos történelmi esemény és jelentésváltozás áll, onnantól, hogy szentté avatták államalapító királyunkat, I. Istvánt.

1083. augusztus 20. A nap, amikor I. Árpád-házi Istvánt, államalapító királyunkat Imre herceggel és Gellért püspökkel együtt az egyház szentté avatta. Ez volt a kezdet, s bár a történelem során ez a dátum újabb és újabb apropót kapott, ettől a naptól kezdve ünnepnap a magyarok életében.

A dátum jelentősége

45 évvel szentté avatása előtt, 1038. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén hunyt el I. István királyunk, aki a legenda szerint azért könyörgött Istenhez, hogy azon a napon érkezzen érte a halál, s halálos ágyán fel is ajánlotta Magyarországot Máriának.

Szent István felajánlja Magyarországot Szűz Máriának - Benczúr Gyula festménye Forrás: Wikipedia

A középkori Szűz Mária-kultusz és Szent István ünnepe évszázadokon át összefonódott. I. Nagy Lajos király uralkodásától augusztus 20. egyházi ünnep lett Magyarországon, s csupán a török megszállás idején hagyott kissé alább a jelentősége.

1686-ban IX. Ince pápa elrendelte Szent István király tiszteletét. Az ünnepet a Katolikus Egyház István halálához képest egy nappal későbbre, augusztus 16-ára tette, annak érdekében, hogy ne essen egy napra Szűz Mária ünnepével, ám hazánkban továbbra is 20-án tartották meg.

Amikor 1771-ben XIV. Benedek pápa több más ünnepel együtt törölte az egyházi naptárból, Mária Terézia nemzeti ünneppé tette a jeles dátumot és Dalmáciából Budára hozatta a Szent Jobbot, melyet onnantól minden év augusztus 20-án körmenetben, ereklyeként hordoztak végig a városon. Mondhatjuk, hogy a Szent István-nap alapítója Mária Terézia volt.

Betiltották, majd többször változó jelentéssel, de megmaradt nemzeti ünnepnek

Az 1848-49-es szabadságharc leverése után az ünnepet betiltották, mondván, István királyunk a független magyar állam jelképe, így az akkori politikai körülmények között nem volt kívánatos. 1860-ban ismét ünnepelhettek a magyarok, de igazi fényét az 1867-es kiegyezés után kapta vissza.

1891-ben I. Ferenc József magyar király az ipari munkások számára is munkaszüneti nappá és állami ünneppé nyílvánította augusztus 20-át, 1895-től ezen a napon a belügyminiszter rendeletére a középületeket nemzeti lobogóval díszítették fel.

A trianoni döntés után jelentősebbé vált nemzeti jellege, hiszen a nemzet egy része az államon kívülre került. Ekkora vált augusztus 20-a a magyarság összetartozásának napjává. Az első tűzijátékra 1927-ben, Budapesten került sor.

Nemzeti jelleggel 1945-ig ünnepelhették a magyarok, majd 1945-47 között már csak egyházi tartalommal vonulhattak fel augusztus 20-án. A Szent Jobb, melyet a nyilasok Ausztriába vittek, 1945. augusztus 18-án került vissza hazánkba. Az utolsó egyházi jellegű felvonulás 1947-ben volt, Mindszenty József hercegprímás vezetésével.

Szent Jobb körmenet, a Budai Várban Forrás: Fortepan / Buzinkay Géza

A népköztársaságban a dolgozó parasztság és az új kenyér ünnepe lett belőle

A Rákosi-rendszer megszüntette augusztus 20. minden vallási és nemzeti tartalmát és betiltotta az ilyen jellegű jelképeit, egyúttal - mivel teljesen nem tartották célszerűnek kiiktatni, először az új kenyér ünnepének nevezték el. Ezután - hogy legyen apropója -, 1949-ben a jeles dátumra időzítették az akkori új alkotmány hatályba lépését, ezzel a szocialista államalapítás ünnepévé téve augusztus 20-át, melyet 1950-ben a népköztársaság ünnepévé emelték, és amit 1949 és 1989 között az alkotmány napjaként tartottak nyilván.

Augusztus 20-i víziparádé, 1981-ben Forrás: Fortepan / MHSZ

A rendszerváltozás adta vissza a régi fényét

A Szent Jobb körmenetet 1989-től rendezik meg újra, ám Szent István napját nemzeti ünneppé az 1991-ben megválasztott első szabad országgyűlés nyilvánította, még abban az évben, ezzel visszaadva a szocializmus előtti rangját, tartalmát és dicsfényét.

2023. augusztus 20-án minden eddiginél látványosabb tűzijátékkal várják az ünneplőket

34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fényjáték, lenyűgöző épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón teszi felejthetetlenné az idei ünnepi rendezvénysorozat fináléját.

A fővárosban a teljes Duna-parton élvezhető látvány kedvéért a 34 ezer pirotechnikai effektet 230 indítási pontról lövik a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon. A Dunán 7 folyami uszályról és 65 pontonról indítják a rakétákat. Idén újdonság, hogy a show keretében bengáli tüzek alkotnak úszó virágszőnyeget a vízen, ezen felül lézershow színesíti a műsort a Duna két oldalán, gazdagítva a Lánchíd és az Erzsébet híd látványvilágát.

Az ünnepi tűzijáték középpontjában idén is az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.