Pesti mesék: Magyarország leghíresebb sírkertjében zajlott minden idők legnagyobb temetése

Pesti mesék Fiumei úti temető magazin Fiumei út temető
Helyhiány miatt született meg, és a kiegyezést követően lett a nemzet nagyjainak temetkezési helye a Kerepesi úti temető, ami számos nevet viselt már a múltban. Cikkünkből kiderül, mi mindent rejt a neve és a története.

Ma egyfajta Nemzeti Panteonnak és az ország leghíresebb temetőjének számít a Fiumei úti sírkert, de a megalapításakor sokkal hétköznapibb indok vezették a főváros akkori elöljáróit: a helyhiány. A 19. század közepére Pest-Buda növekedése ugyanis elért odáig, hogy az addigi három temetője (a terézvárosi, józsefvárosi és ferencvárosi) nem csak megtelt, de a város ezeket a korábban külvárosinak számító sírkerteket lassan körbe is nőtte. Kellett tehát egy még inkább külvárosi, még kijjebb fekvő és még nagyobb temető, ennek helyét pedig 1847-ben jelölték ki a Kerepesre vezető országút (ma Kerepesi út) mellett – az első nevét is erről kapta. A helyszín kiválasztását vélhetően az is befolyásolta, hogy a közelben ekkor feküdt már egy katonai temető is.

Az első temetést 1849. április 12-én tartották a sírkertben, ami ekkoriban a mainál jóval nagyobb, több mint kétszer ekkora területen feküdt. Ez a terület pedig olyannyira kívül esett ekkor még Pest lakott részein, hogy mezőgazdasági művelésű területeken, szőlőskerteken, dűlőutakon át vezetett ide az út, így az első években nem is szívesen temetkeztek ide a fővárosiak. Ez akkor változott meg, amikor a nemzet hírességei közül elsőként Vörösmarty Mihályt is ide temették 1855-ben, majd a többi fővárosi temetőt felszámolták, és az ottani sírokat is ide szállították át.

Arany János síremléke Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

A Nemzeti Panteon jelleg a kiegyezést követően kezdett kialakulni, amikor már hivatalosan is meg lehetett emlékezni a szabadságharc hőseiről, és méltó módon megadni nekik a végtisztességet. 1867 után ünnepélyesen újratemették például a kivégzett Batthyány Lajos miniszterelnököt is a szabadságharc és a Back-korszak számos áldozatával együtt. Majd ide temetkezett a korszak legmeghatározóbb hazai politikusa, Deák Ferenc, de a nemzet nagyjai közül itt lelt nyughelyre Arany János vagy Táncsics Mihály is. Minden idők máig legnagyobb magyarországi temetése is itt zajlott 1894. április 1-én: Kossuth Lajost több mint félmillióan kísérték utolsó útjára, a Gerster Kálmán és Strobl Alajos készítette mauzóleuma pedig szintén a legnagyobbnak számít idehaza azóta is.

Kossuth Lajos mauzóleuma Forrás: MTI/Jászai Csaba

A főváros 1885-ben nyilvánította hivatalosan is dísztemetőnek a sírkertet, és egyben meg is nyitott egy új köztemetőt Kőbányán a következő évben. A következő évtizedek jeles temetései közül kiemelkedett a már említett Kossuth-szertartás mellett Jókai Móré és Ady Endréé – utóbbit 1919 januárjában a friss és rövidéletű magyar köztársaság a saját halottjának tekintette, és ehhez méltón búcsúztatta.

Ady Endre síremléke Forrás: Fortepan / Merza József

A második világháború alatt súlyos károk érték a temetőt, a német és szovjet csapatok is bevették magukat egy időre, utóbbiak céllövésre használták a síremlékeket. A kommunista hatalomátvétel után fel akarták számolni a nemzeti emlékezetet megtestesítő temetőt a Fiumei út bővítésének ürügyével, de ez szerencsére végül nem valósult meg. Olyannyira nem, hogy aztán nem csak Rajk László újrametetése zajlott itt, de megépült a Munkásmozgalmi Mauzóleum is, majd végül maga Kádár János sírja is itt kapott helyet.

Rajk László, Pálffy György, Szőnyi Tibor és Szalai András újratemetése Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Ekkoriban a Mező Imre úti temető névre hallgatott a sírkert, mivel a Fiumei utat így keresztelték át a szocializmus idején. A rendszerváltást követően aztán a Fiumei út visszakapta a nevét, és a temető is ezt vette át a régi Kerepesi úti elnevezés helyett, noha a közbeszédben gyakran használatos ez utóbbi még ma is. A Fiumei úti név viszont már nem csak azért logikusabb, mert erről nyílik a temető bejárata, hanem mert az időközben megépülő Aréna Pláza miatt már egyáltalán nem is határos a sírkert a Kerepesi úttal.

A rendszerváltás után itt kapták meg a végtisztességet az 1956-as forradalom mártírjai is, de itt található az újkori Magyarország olyan közjogi méltóságainak sírja is, mint Antall József, Mádl Ferenc, Horn Gyula, vagy Szabad György. A Fiumei úti sírkertet 1997 óta műemlékvédelmi törvény is védi, azóta nem számolható fel egyetlen sír sem a temetőben.

A Pesti mesék cikksorozat további részeit itt érheted el!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.