A legjobb kommunikációs technikák, ha zátonyra futott a kapcsolatunk

Forrás: Shutterstock -
házasság beszélgetés nézeteltérés ölelés párkapcsolati kommunikáció
Megérteni és megértve lenni a párkapcsolati kommunikáció lényege. Így, ha azt akarjuk, hogy a szerelem életben maradjon, a legfontosabb, hogy egy kis odafigyeléssel javítsunk a kommunikációs képességeinken. Mutatjuk is hogyan!

Kerüljük a másik hibáztatását

Régi sérelmeink felemlegetése lavinaként sodorhatja el a szeretetteljes kommunikációt. A felhevült, ingerlékeny pillanatokban hajlamosak vagyunk olyan dolgokat a másik fejéhez vágni, amelyeket valójában nem is gondolunk komolyan. A személyeskedés, egymás minősítése nem vezet semmi jóra, a másik fél megalázása vagy földbe döngölése csak növeli a bennünk dúló feszültséget és a másik iránt érzett haragot.

Konfliktushelyzetben akár életre szóló sebeket is okozhatunk egymásnak a szavainkkal, amivel csak tovább szélesítjük az egymás között kialakult szakadékot.

Akármennyire megbántva érzed magad, igyekezz megbeszélni a problémát Forrás: Shutterstock

Figyeljük oda a másikra

Egy párkapcsolatban optimális esetben már jól ismerjük egymást, a másik arcának, testének minden egyes rezdüléséből tudjuk, hogy mit szeretne, mire vágyik, és szinte már fél szavakból is megértjük egymást.

Így egy heves vita során próbáljunk meg ellenállni a kísértésnek, és kiabálás helyett inkább hallgassuk meg a partnerünket,

figyeljünk oda rá, és próbáljunk meg alkalmazkodni. Tanuljunk meg az ő szemszögéből is rálátni a dolgokra, benne a kapcsolatunkra és saját magunkra - tanácsolja a Bors. Ez viszont türelem és szeretet nélkül elképzelhetetlen.

Ne kerüljük a konfliktusokat

Mindig lesznek egy szerelemben nézeteltérések, melyek a megfelelő kommunikáció és tisztázó beszélgetések hiányában könnyen a házasság vagy a párkapcsolat bukását okozhatják. Attól nem lesz jobb senkinek, ha a szőnyeg alá söpörjük a gondokat, elnyomjuk saját igényeinket és elengedjük az évek óta dédelgetett álmainkat.

A ki nem mondott vágyak hosszú távon elégedetlenséghez, és gyakran hűtlenséghez vezethetnek.

Egy jól működő kapcsolatban a két fél meg tudja beszélni egymással a problémákat, és hagy némi szabadságot a másiknak.

Mutassuk ki a szeretetünket

Ahhoz, hogy igazán hatékony legyen a párkapcsolati kommunikációnk, nem csupán beszélgetésre van szükségünk. A beszéden kívül non-verbális módon is kifejezhetjük magunkat: akár a cselekedeteinkkel, gesztusainkkal vagy a mozdulatainkkal.

Egy sokat sejtető mosoly, kedves érintés, spontán ölelés mind-mind fontos része egy jól működő párkapcsolatnak.

Ráadásul, amikor megcsókoljuk, megöleljük a kedvesünket, a szervezetünk oxitocint termel, ami felerősíti a kötődést és az intimitást a partnerek között.

Szavak mellett nonverbális kommunikációval is fejezd ki, milyen fontos a másik Forrás: Shutterstock

Ismerd meg a másik szeretetnyelvét!

Mindenkinek szüksége van arra a tudatra, hogy szeretve van, és persze nekünk is ki kell mutatnunk érzéseinket. A szeretetünket a sokféleképpen ki tudjuk fejezni, csakhogy nem biztos, hogy a másik fél ezt megérti. Gary Chapman, amerikai lelkész és párterapeuta öt szeretetnyelvet különböztet meg egymástól. Hogy melyik kommunikációs csatornán fogadjuk be és adjuk a szeretet, az függ a személyiségünktől és a neveltetéstől is. Arról, hogy melyek lehetnek ezek, itt írtunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.