Hőhullám, az alábecsült és csendes gyilkos: a szakértők tanácstalanok, hogyan lehet rájuk felhívni a figyelmet

Forrás: Imaginechina/Zhang Chi -
elnevezés éghajlatváltozás időjárás kategorizálás hőhullám
A szakértők szerint a súlyos hőhullámok elnevezése és kategorizálása segíthet a lakosságnak felfogni a fenyegetést.

A klímaváltozás hatására egyre többször találkozhatunk szélsőséges időjárással, például hőhullámokkal. Ez a jelenség egy alábecsült és csendes gyilkos, amire fontos felhívni az emberek figyelmét, ehhez keresik a megfelelő eszközöket.

Képünk illusztráció Forrás: Imaginechina/Zhang Chi

A klímaváltozással foglalkozó szakértők szerint a súlyos hőhullámok elnevezése és kategorizálása segíthet a lakosságnak felfogni a fenyegetést, lépéseket tenni és életeket menteni. Az idősebb felnőttek különösen ki vannak téve a szélsőséges hőségnek, ezért tudniuk kell, mikor kell óvintézkedéseket tenni. A hőhullámok elnevezése megkönnyíti az éghajlatváltozás által kiváltott ilyen jellegű események nyomon követését és a hatóságok felelősségre vonását, ha nem reagálnak megfelelően a katasztrófára. Nem mindenki támogatja ezt az ötletet, úgy gondolják, hogy ez elvonná a figyelmet a lényegesebb kérdésekről - írja a Köpönyeg.

Spanyolországban azonban már volt elnevezett hőhullám, az első a Zoe volt 2022 augusztusában, és be is vezettek egy rendszert. A hőhullámokat három szintre osztják meghatározott kritériumok alapján, amelyek mindegyike más-más reakciót vált ki az emberekből, a város vezetőségéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.