A fogaid állapota elárulja, hogy mennyire vagy hajlamos a demenciára: a kutatók elmondták, mire kell figyelni

Forrás: Shutterstock -
fogmosás demencia egészséges fog összefüggés súlyos fogágybetegség
Memóriaproblémákkal küzdő és anélküli felnőtteket vettek részt abban a kutatásban, melyben a 67 év átlagéletkorú résztvevőket fogorvosi vizsgálatnak vetették alá. Kiderült, hogy az egészségesebb fogakkal és ínnyel rendelkezők kisebb valószínűséggel szenvednek agykárosodástól.

A szakemberek lehetséges kapcsolatot tártak fel a fogmosás és a demencia kialakulása, illetve annak kockázata között.

A vizsgálatban résztvevők átlagéletkora 67 év vol, a csoportban memóriaproblémákkal küzdő és attól nem szenvedő felnőtteket vizsgáltak, mely során fogorvosi vizsgálatnak vetették alá őket. Az eredmények alapjén megállapították, hogy az egészségesebb fogakkal és fogínnyel rendelkezők kisebb valószínűséggel szenvednek szellemi hanyatlástól, például memóriavesztéstől vagy korai stádiumú demenciától. A vizsgálatot a japán Sendaiban működő Tohoku Egyetem Fogorvostudományi Doktori Iskolájában készítették.

Munkahely, fogmosás Forrás: Shutterstock

Azoknak az enyhe fogínybetegségben szenvedőknek, akiknek kevesebb egészséges foga volt, mint a súlyos fogínybetegségben szenvedőknek, akiknek több egészséges foga volt, gyorsabban zsugorodott az agy azon területe, mely közvetlenül kapcsolódik tanulási képességünkhöz és memoriánkhoz.

A tanulmány szerint még az eggyel kevesebb fog is növeli az agy zsugorodásának ütemét, ami az enyhe fogínybetegségben szenvedőknél csaknem egy éves agyöregedést jelent.

Dr. Satoshi Yamaguchi, a tanulmány szerzője a következőket mondta: „A fogágybetegségek nélküli egészséges fogak megőrzése segíthet az agy egészségének védelmében. Fontos, hogy több fogat tartsunk meg, de a súlyos fogágybetegség esetén a fogak megőrzése káros lehet az agyra.”

Felmerült, hogy maga a parodontális betegség kórokozója behatolhat az agyba és károsíthatja az idegszövetet" - mondta Yamaguchi, majd így folytatta: „A kevesebb fog csökkenti a rágási stimulációt, ami szintén agysorvadáshoz vezethet."

Yamaguchi hozzátette: „Fontos több fogat megtartani, de a súlyos fogágybetegségben szenvedő fogak megőrzése káros lehet az agyra. A rendszeres fogorvosi vizitek fontosak a fogágybetegség progressziójának ellenőrzése miatt, és a súlyos fogágybetegségben szenvedő fogakat meg kell tisztítani, kihúzás esetén pedig megfelelő fogpótlásra van szükség."

Percy Griffin, az Alzheimer Szövetség tudományos tevékenységért felelős igazgatója szintén áttekintette az eredményeket, melyről azt mondta: „Ez a kutatás kiegészíti a száj egészsége és a kognitív képességek közötti összefüggésekkel kapcsolatos, eddig ismert bizonyítékokat. Korábban is láttunk már adatokat, amelyek összekapcsolják a parodontális betegségeket és a kognitív hanyatlást, de ez a kutatás kifejezetten a fogak számát vizsgálta" – idézi a szakembert a Mirror.

Korábbi vizsgálatok a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásában is találtak olyan összefüggést, mely a helyes szájhigiénia, ezen belül a fogmosás és a betegségek kialakulásának kockázata közötti kapcsolatára utalnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.