Minden szervünket tönkreteheti, ha nem megfelelően mosunk fogat

Forrás: Shutterstock -
száj fogmosás nyálkahártya fogselyem szív
Ha nem mosunk megfelelően és rendszeresen fogat, a rossz lehelet csak a legkisebb baj, állítja Dr. Sameer Patel dentálhigiénikus. Az elhanyagolt fogak miatt fogínygyulladás, fogkő és különböző, a száj nyálkahártyáját érintő betegségek alakulhatnak ki, amelyeknek komoly belső szervi következményei lehetnek. 

Dr. Sameer Patel azt állítja, hogy a fogmosás és a fogselyem használatának gyakori hibái végzetesek lehetnek az egészségünkre nézve, amelyek nem csak a szánkat érintik.

Az egész szervezetünket károsíthatja az elégtelen szájhigiénia Forrás: Shutterstock

Kutatások kimutatták azt is, hogy a közepesen súlyos vagy súlyos fogínybetegségben szenvedőknél 69 százalékkal nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.

A British Heart Foundation szerint a szájgyulladás károsíthatja az ereket is, ami szívkoszorúér-betegséghez vezethet. Az ínybetegség pedig a kutatások szerint növeli a halálos szívroham, a hasnyálmirigyrák és a szélütés kockázatát.

Ezt azzal magyarázzák, hogy akiknek a szájában magasabb a P gingivalis baktérium szintje, jobban károsodik a szívük, és több zsír halmozódik fel a koszorúerekben.

Dr. Patel azt javasolja, hogy mindennap használjunk fogselymet a fogak és az íny optimális egészsége érdekében, naponta kétszer mossunk fogat, kiváltképp este, de sosem rögtön étkezés után.

A British Heart Foundation ajánlása szerint a fogkefét legalább három havonta ki kell cserélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.