Helyek, ahonnan elköltözött az élet – fénykorát éli az urbex

interjú elhagyatott hely magazin Urbex épület
Kihalt, elhagyatott városok, lepusztult épületek, lakatlan, szellemjárta helyek, katonai létesítmények, csatornák. Első hallásra gondolnánk, hogy mindezek felderítése egyfajta hobbi is lehet? Az urbex jelenség pontosan ezt takarja. Na de mi az, ami vonzó egy nyomasztó épületben? Valóban a fénykorát éli a nők körében is népszerű hobbi?

Az Urban Exploration, vagyis az urbex (városi felfedezés) egy adrenalin által fűtött, nem hétköznapi, egyben veszélyes hobbi. Célja, hogy a merész vállalkozók olyan helyekre jussanak el, amelyek romosak, lepusztultak, nem látogathatóak, nehezen megközelíthetőek vagy éppen valamilyen izgalmas legenda övezi.

Forrás: Vaskó Tamás

Örök kérdés, hogy miért izgatják ezek az egykor élettel teli, mára viszont nyomasztó helyek annyira az embereket? Miért nem inkább arra vágynak, hogy a tengerparton szürcsölgessék kedvenc koktéljukat? Vaskó Tamás, a Mediaworks fotóriportere őszintén mesélt különös hobbijáról.

„Ezek számomra mitikus helyek"

Tamás 2012-ben kezdett elhagyatott orosz laktanyák kutatásába, ám ekkor még nem tudta, hogy mindezt úgy nevezik: urbex. A kifejezést 2015 tájékán lehetett először hallani, de a nagy "robbanás" a Covid első hullámai alatt történt. Az otthonülés helyett sokan választották izgalmas programnak a lakatlan helyek felfedezését.

Forrás: Vaskó Tamás

A fotós elmondása szerint van, hogy a hely találja meg őt, de olyan is van, amikor kimondottan keresgél új felfedezésre váró helyeket műsorokban és közösségi platformokon is. Járt már Erdélyben, Szerbiában is, ami szerinte egy igazi urbex-paradicsom. Csernobilt is megjárta és Horvátország „csodáit" is meglátogatta.

Javaslatok, tanácsok kezdő urbexeseknek

♦ Lehetőleg többen menjetek

♦ Az adott terület tulajdonosát, kezelőjét mindenképpen keresd fel és kérj engedélyt a látogatáshoz

♦ Ha mégis egyedül indulsz el, szólj a közeli hozzátartozóidnak, pontosan mondd el nekik, hogy hova mész

♦ A telefonod legyen feltöltve

♦ Elegendő víz, csoki, kötszer és allergia elleni gyógyszer legyen nálad

♦ Kemény talpú túracipőt és hosszú ruhát viselj lehetőleg még nyáron is

♦ A helyszínre érve érdemes tájékozódni (kiabálni), hogy van-e ott valaki. Körültekintőnek kell lenni

♦ Ha ezt látod: Omlásveszély! – kerüld el a helyet, a tábla nem véletlenül van kint

♦ A kutyák nagyon veszélyesek tudnak lenni, ne mozdulj, ha feléd közeledik

Bárhogy is nézzük, az urbex ismertebb, népszerűbb és egyben veszélyesebb is lett. Nemtől függetlenül bárki túrázhat, de a nők száma évek óta folyamatosan növekszik ezen a területen.

Nők az élvonalban

A témában három jártas, kalandkedvelő urbexes hölggyel is beszélgettünk. Arra kerestük a válaszokat, hogy miért is vonzó program ez a nők számára és mi az, ami inspirálja őket, milyen érzések kerítik őket hatalmukba ilyenkor? Az biztos, hogy összehozza ez a bizarr közös pont a különböző érdeklődésű embereket. Szakmától, lakhelytől, nemtől és életkortól függetlenül egymásra találhatnak az urbex szerelmesei.

Forrás: Vaskó Tamás

„Olyan érzéshez hasonlítanám, mint amikor a hegymászó feljut a csúcsra"

Végh Mónika Ausztriában, Bécsben dolgozik pincérként, nála az urbex iránti szenvedély 2020-ban, a Covid időszakában kezdődött.

Olyan érzéshez hasonlítanám, mint amikor a hegymászó megmássza a hegyet és feljut a csúcsra. Mi, urbexesek hasonlóan érezzük magunkat, mikor bejutunk egy ilyen elhagyatott helyre – mesélt Mónika.

Forrás: Végh Mónika

Elmondása szerint egy ilyen túra feltölti energiával, de barátságok is szövődnek urbexes csoportokban. A legfontosabb, hogy alakuljon egy csapat és közösen vágjanak neki az izgalmakkal teli, kalandos felfedezésnek.

„A jelenben vagy és a múltat éled át"

Vaszlik Tünde vállalkozóként éli mindennapjait, azonban mégis kell valami plusz szenvedély az életében. Ez nem is lehetne más, mint az urbex. Az adrenalin és a sikerélmény az, amit ez a hobbi a számára nyújt.

A vállalkozó vonzódik a spirituális és ezoterikus vonalhoz is. Elmondása szerint egy nyomasztóbb helyen hasonló érzések fogják el, minden vágya volt, hogy „energiákat érezzen”.

Forrás: Vaszlik Tünde

Tünde szerint az utóbbi időben elég sok nő csatlakozott az urbexesek táborához.

„Ha ezek a falak beszélni tudnának..."

Puderer Veronika műszakvezetőként dolgozik, kilenc éve jár rendszeresen urbex túrákra. Őt egyfajta szomorúsággal tölti el a lepusztult, elhagyatott épületek látványa, de mégis élmény a számára, mert közben elképzeli, hogy milyen lehetetett, amikor még az élet töltötte be az épületeket.

– Ha egy nagyon lepusztult épületbe belépek, egyértelműen szomorúságot érzek, hogy hogyan mehettek tönkre ennyire... Olyan kérdések járnak a fejemben, hogy miért hagyjuk ezt? Mi történhetett, hogy nem óvták meg? – mesélt tovább.

Forrás: Puderer Veronika

Szerinte vannak urbexesek, akik „ész és felelősség nélkül” vágnak neki egy túrának, pedig kell, hogy legyen a résztvevőkben tisztelet a felkeresett helyek iránt.

„Az etika, az íratlan szabályok betartása nemtől és kortól függetlenül elengedhetetlen” – fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.