Utazás önmagunkhoz, önmagunkon keresztül: a pöttyözéses mandalakészítés csodája - videó

Forrás: Dudinszky Franciska -
festmény mandala workshop
A pöttyöző festés ma már hazánkban is egyre népszerűbb. De miről is szól ez a technika, vagy művészet, önismereti kifejező eszköz, és honnan ered? Dajka Beánál jártunk, alkottunk, őt kérdeztük a mandalafestésről.

A pontfestmények az ausztrál őslakosok művészetének szerves részét képezik. Egyszerű művészeti stílus, valamint a keresztsraffozás szemnek gyönyörködtető, esztétikus alkotásai, de ennél sokkal többről van itt szó, hiszen ezeknek a műveknek mélyebb céljuk van, a festmények megszületése mögött szakrális jelentések rejlenek.

Mielőtt az ausztrál őslakosok vászonra vetették volna ezeket a pöttyöket, eredetileg szertartásaikhoz rajzoltak szent terveket a homokba. Akkoriban természetesen testfestéket is használtak a szent rituálékhoz.

A homokba rajzolt terveket körökkel körvonalazták, és pontokkal vették körül.

Avatatlanok pedig soha nem láthatták rajzaikat, a homokot pedig elsimították a szertatások végén, valamint a testüket lemosták. Természetesen a festmények kapcsán ez már nem volt lehetséges. Az őslakosok festményeikben elrejtették terveiket, hogy azok valódi jelentését a nyugati emberek később ne értsék már meg.

Forrás: Dudinszky Franciska

A pontfestészet 1971-ben keletkezett, Geoffrey Bardont, Papunya településen művésztanárként dolgozott az őslakos gyerekeket tanította, és észrevette, hogy miközben az őslakosok történeteket meséltek, szimbólumokat rajzoltak a homokba. Bardont később arra ösztönözte őket, hogy fessenek falra, később pedig vászonra.

Az őslakosok pedig idővel szent terveiket elrejtették a pontok mögé.

Így alakult át a technika jelentések elrejtése után, a nyugati világ számára is ismertté, és így kezdtek az emberek mandalákat, ékszereket, köveket, és tárgyakat is pöttyözve díszíteni, alkotni.

A mandala nem szimplán felnőtt színező

A mandala szó szanszkrit nyelven azt jelent hogy, kör, így nem meglepő, ha a mandala általában egy körkörős szimbólum, amelyet meditációra és imádságra is használnak.

A pöttyözési technika elsajátítása

Hazánkban már egynapos workshopon meg lehet tanulni az alapjait ennek a technikának. A mandala rajzolása, festése, nézése, a meditáció egy formája. A pöttyözés pedig egy önismereti és önkifejezési mód.

Mit nyújt egy pöttyözéses mandalafestés alapismereti nap?

Megtanítja

• a pontozó eszközök helyes használatát
• a színkeverés alapjait
• az alapozás technikáit
• a workshop végére pedig minden résztvevő megfestheti saját 20x20-as mandaláját, amit haza is vihet.

Megkérdeztük Dajka Beát - akinek a workshopján jártunk, és megtapasztaltuk, annak csodálatos hatásait -, hogy az alkotás örömén, és a sajátos festményünkön kívül, milyen hatásai vannak ennek technikának?

„Két nagyon visszatérő dologgal szoktam találkozni a workshopok alkalmával. Az egyik, hogy aki eljön hozzám, nem hiszi el, hogy pár óra múlva, egy gyönyörű alkotással fog távozni. A másik, hogy amikor elkészült a mandalájával, szinte el sem akarja hinni, hogy ő készítette, és sugárzik a boldogságtól, önbizalma láthatóan megnő” – mondta Dajka Bea.

Forrás: Dudinszky Franciska

Az alkotói folyamat befejeztével, korántsem ér véget egy saját készítésű mandala hatása, mert akármikor ránézünk a saját alkotásunkra, öröm és boldogság járja át a lelket.

Bea szerint „minden nap fogsz benne látni olyat, ami egyre jobban tetszik, ezáltal az önbizalmad és az önértékelésed még jobban erősödni fog. Felismerések is érkezhetnek a mandalád által és az életed egyéb területén is képes leszel olyan dolgokat véghez vinni, amit eddig nem tudtál megtenni, mert nem hitted el magadról, hogy képes vagy rá”.

A kreatív folyamat harmonizál, kiegyensúlyozza, pihenteti a szellemet, lecsendesíti az érzelmeket, összehangolja a jobb és bal agyféltekét. Segít leküzdeni a negatív érzelmeket, félelmeket, elősegíti az ősbizalmat. Megtanít áramolni az élettel és jelenben lenni. A mandalakészítés egy belső, gyógyító utazás önmagunkhoz, önmagunkon keresztül.

Dudinszky Franciska

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.