Borravaló kisokos: kinek, hol és mennyit illik adni

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Dejan Dundjerski/Shutterstock. No use without permission./Dejan Dundjerski -
étterem borravaló jutalom magazin kiszolgálás
Manapság borravalót adni egy étteremben, ahol isteni finom ételeket, italokat kóstolhattunk meg, vagy éppen a fodrászunknak, aki ismét egy szuper frizurát készített nekünk, természetes dolog. Mégis a legtöbben nem is tudják, honnan ered ez a szokás és valójában kinek, mennyit és mikor érdemes adni. Ebben a cikkünkben a borravaló eredetét, fejlődését és alkalmazását vizsgáljuk meg.

A borravaló eredete

A borravaló eredete nem egyértelmű, de a történészek több elméletet is kötnek hozzá. Az egyik népszerű elképzelés szerint a borravaló az ókori Rómából származik, ahol a gazdagabb vendégek egyfajta jótékonykodás gyanánt pénzt adományoztak a szegényebb embereknek az éttermekben. Más elméletek szerint az angol kocsmárosok vezették be az ilyenfajta "borral a lámpa alatt" elvet, ahol a vendégek egy kis pénzzel próbálták lekenyerezni a kocsmárost, ezzel rávenni őt arra, hogy még ne dobja ki őket.

Különböző országok, eltérő szokások

Mivel a borravaló eredete többféle forrásra vezethető vissza, a gyakorlat is eltérő lehet a különböző országokban.

Különböző országok, eltérő szokások Forrás: Shutterstock/New Africa

Horror árak a felkapott üdülőhelyen: Több mint 200.000 Ft-ot fizetett két előételért egy pár

Egyesült Államok

Az USA-ban a borravaló szinte mindenhol elterjedt. A tipikus borravaló mértéke 15-20% az éttermi számla összegéből.

Egyesült Királyság

Nagy-Britanniában a borravalót általában az emberek a jó kiszolgálásért adják. Általában nincs meghatározott százalékos arány, de 10% körül szokott lenni.

Nincs meghatározott százalékos arány, lehet választani Forrás: Shutterstock/Backcountry Media

Japán

Japánban a borravaló hagyományosan nem elfogadott, és néha akár sértésnek is vehetik. A jó szolgáltatásért cserébe inkább a tisztelet és az udvariasság az elfogadott.

Franciaország

Franciaországban a borravalót "service compris" jelöléssel általában már hozzáadják az éttermi számlához, így nincs szükség külön borravaló fizetésére.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon a borravaló adása is hosszú hagyományra tekint vissza, és a gyakorlat hasonló más európai országokhoz. A borravalót általában a rendelt ételek és italok számlájának 10-15% -ára számítják. Az összeg lehet magasabb is, ha elégedettek voltunk a kiszolgálással vagy egy elegánsabb, drágább étteremben étkeztünk. A borravalót általában készpénzben szokás adni, és közvetlenül a kiszolgálónak nyújtjuk át. Manapság azonban már a bankkártyával történő fizetés vált elterjedté, így az étterem számlájához írják hozzá a borravalót. Alapvetően az étterem típusa és az ételek ára is befolyásolhatják a borravaló mértékét.

Alapvetően az étterem típusa és az ételek ára is befolyásolhatják a borravaló mértékét Forrás: Shutterstock/Dejan Dundjerski

Tudtad?

Egy érdekes hagyomány Magyarországon: Korábban, ha elégedettek voltak a kiszolgálással, akkor az asztalon hagyott zsebkendő vagy szalvéta alá rejtették a borravalót, hogy az ne legyen azonnal látható a kiszolgálók számára.

A borravaló hosszú története során sokféleképpen változott és alakult. Azonban a legfontosabb az, hogy a borravaló egy módja annak, hogy kifejezzük elégedettségünket a kiszolgálók iránt, és a helyi szokásoknak megfelelően járjunk el. Fontos megjegyezni, hogy a borravaló nem mindenhol és mindig kötelező, és a kiszolgálók gyakran a jó szolgáltatásért nem is vágynak többre, mint elismerő szavakra és boldog arckifejezésekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.