A mogyoróvaj miatt törhet ki a következő világjárvány

Forrás: Shutterstock -
betegség világjárvány olajpálma pálmaolaj
A tudósok szerint a pálmaolaj és az azokból készült termékek miatt törhet ki egy újabb világjárvány. Szakértők úgy vélik, hogy az erdőirtások miatt a világ hajlamossá válik a zoonózisos (állatról emberre terjedő) betegségek megjelenésére.

A kutatók felfedezték, hogy a diófélék tömeges előállítása miatt átterjedhetnek a zoonózisos betegségek a világon. A Frontiers in Veterinary Science folyóiratban közzétett tanulmány rávilágított a járványok és az erdőirtás közötti szoros kapcsolatra. Az új tanulmány elsőként vizsgálta az ok-okozati összefüggést globális szinten, és azt állítja, hogy a pálmaolaj-ültetvények miatti erdőirtás elpusztítja a hordozóként ismert állatok, például a denevérek élőhelyeit. A betegségek könnyebben terjedhetnek át állatról emberre, ahogy az a Covid esetében is történt.

A pálmaolaj az összes csomagolt háztartási termék körülbelül 50%-ában megtalálható. Forrás: Shutterstock

Az erdőirtás egyik fő oka a pálmafákban található pálmaolaj beszerzése, amit számos termék előállítására használnak, beleértve a kozmetikumokat, tisztítószereket és igen, a mogyoróvajat. A pálmaolaj az összes csomagolt háztartási termék körülbelül 50%-ában megtalálható.

„Még nem ismerjük a pontos ökológiai mechanizmusokat, de feltételezzük, hogy az olajpálma-ültetvények a természetes erdős területek rovására fejlődnek. Ugyanannak a növénynek a nagy területre történő telepítése csökkenti a biológiai sokféleséget, egyes fajok élőhelye megszűnik" — mondta a kutatásban résztvevő egyik tudós a Mirrornak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.