Elrettentő fotó: fizika ronccsá válhatunk a home office miatt

home office világjárvány képernyő számítógép távmunka
A Covid-19 világjárvány idején, aki tehetette, az otthonából végezte el a munkáját. Ezt követően, mivel a távmunkavégzés a legtöbb cégnél bevált, sokan nem tértek vissza az irodai munkavégzéshez, teljes vagy részmunkaidőben otthon maradtak. A távmunkának megszámlálhatatlan előnye van munáltatói és munkavállalói oldalról is, a hátrányait azonban csak nemrégiben modellezték.

A távmunka időhatékony, segít optimalizálni a munka és magánélet egyensúlyát. Ez a két érv, amit a legtöbben felhoznak az otthonunkban végzett munka mellett, ám mostanában már kezd napvilágot látni, hogy a home office fizikai és mentális problémákat is okozhat.

A DirectApply álláskereső portál a Susan nevű távmunka modell példáján mutatta be, miként nézünk majd ki 25 év múlva, ha kizárólag az otthonunkból végezzük el a munkánkat.

Szuper lehetőség a távmunka, de ha nem vigyázunk fizikai és mentális roncsok lehetünk általa Forrás:DirectApply

A modellnek rossz a látása, gyulladtak és karikásak a szemei attól, hogy egész nap a számítógép képernyőjét nézte, a fizikai aktivitás hiánya pedig rossz testtartáshoz és súlygyarapodáshoz vezetett. Susan emellett úgynevezett technikai nyaktól szenved, amiért túl sok időt tölt a számítógépe fölött görnyedve. Bőre ráncos és petyhüdt a napfény és a D-vitamin hiányától, a haja ritkul.

Mentális oldalról nézve is sérülékenyebb, ugyanis a távmunka miatt

redukálódtak az emberi kapcsolatai, kevesebbet kommunikál, kevesebb lehetősége van kiventillálni magából a stresszt és a problémákat,

így megállapították, hogy a távmunka egyszerre áldás és átok is lehet.

Természetesen vannak lehetőségek arra, hogy ne járjunk úgy, mint Susan.

Dr. Rachel M Allan pszichológus elmondta, egészségesek maradhatunk home office-ban is, ha ugyanúgy felállunk időnként a géptől, mint ha a munkahelyünkön lennénk és az sem mindegy, milyen térben, milyen ergonómiai sajátosságokkal alakítjuk ki a munkaállomásunkat.

Egy másik szakértő, Kate Brierton pszichológus pedig azt hangsúlyozta, hogy mentális előnyökkel járhat a munkatársak közötti online kommunikáció. Ha hosszú időn át nem kommunikálunk másokkal, az megemelheti a stresszhormon - kortizol - szintjét a testünkben, amelynek számos egészségi következménye lehet.

Joe Mitten személyi edző azt javasolja, hogy a távmunkásoknak szinte kötelező a napi, lehetőleg a szabad levegőn végzett testmozgás - írja az unilad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.