„Nem akarom, hogy őt elfelejtsék. Rá emlékezni kell” - Több mint egy éve hunyt el Gyuri bácsi, bükki a füvesember

Forrás: Györgytea -
interjú könyv magazin füvesember Szabó Gyuri bácsi
Már több, mint egy éve, hogy Szabó Gyuri bácsi, a legendás bükki füvesember, 94 éves korában eltávozott a földről. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett bükkszentkereszti természetgyógyász tudását lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta át, aki gyakorlott fitoterapeutaként viszi tovább a hagyományokat és vezeti a családi vállalkozást. Gyuri bácsi életútja sokakat motivált és sokunk számára példaképként szolgált.

Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesembert nagy tudása, legendás személyisége és híres felfedezése, a cukorbetegség elleni tea tették ismertté. Teakeverékei és kivonatai saját receptjei, több generációs családi örökség és tapasztalat alapján készültek és jelenleg is készülnek minőségi gyógynövényekből.

„Mi csak abban segíthetünk, hogy megmutassuk a helyes utat"

Az emberek manapság már könnyebben bekapnak egy gyógyszert, mint az őket körülvevő természet felé fordulnának. Nem is annyira ismerik a terméseket, növényeket, gombákat, a mai felgyorsult világban már nem járnak annyit kirándulni. Ám Gyuri bácsi és családja célja az volt, hogy újra megtanítsák hogyan lehet apróbb és nagyobb bajokat egyszerű, házi módszerekkel orvosolni, hogyan lehet betegségeket megelőzni, életünket meghosszabbítani.

Szabó Gyuri bácsi mindig is imádott a természetben lenni Forrás: Györgytea

A modern gyógyszerészet története

A növények hatóanyagainak felismerése és kivonása a XIX. Század elején kezdődött. A mákból kivonták a papaverint, az örménygyökérből az inulint. A fehér fűz adta a szalicilsavat, az aszpirin alapanyagát, melyet először 1860-ban állítottak elő laboratóriumban, mesterséges módon. Innen számítjuk a modern gyógyszerészet történetét.

Gyuri bácsi nagymamája gyógyító asszony volt. Hamar híre ment, hogy az asszony érti a füvekkel való gyógyítást, sokszor jöttek hozzá tanácsért, segítségért az utcabeli szegény emberek. Emberen, állaton egyaránt tudott segíteni. A család egész évben gyógyteákat ivott, melyeket az asszony főzött. A füvesember tehát tudását tőle tanulta.

Gyuri bácsi emlékére életrajzi könyvvel készül lánya

Lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa egy életrajzi könyvvel készül édesapjára emlékezve. A könyv 2024 áprilisában fog megjelenni. Gyuri bácsi eltávozása óta a szeretet és a mély fájdalom, a hiányérzet az, ami fennmaradt a családban.

A 2024-ben megjelenő könyv személyes hangvételű lesz Forrás: Györgytea

Az immár vállalkozás vezető hölgy célja a könyvvel, hogy apjára örökké emlékezzenek az emberek. Rendkívül személyes jellegű lesz a kiadvány Zsuzsa elmondása alapján, itt most konkrétan nem a gyógynövényekről lesz szó, hiszen ezek megjelentek a szakértő tudásával, véleményével együtt az eddigi könyvekben. Ez egy életrajzi könyv lesz, családi anekdotákkal, családtörténettel, de benne van a Györgytea is, hiszen élete utolsó részében jókora részt foglalt el a gyógynövényes tevékenység, gyógyítás is.

„Ő soha nem öregedett meg"

Gyuri bácsi életfelfogásából, példaértékű kitartásából, motiváltságából és ambícióiból lánya is örökölt, hiszenúgy véli, hogy ami igazán meghatározza korunkat, az szívünk fiatalsága.

–Nem, hogy meg tudom őrizni ezt az örökséget, de belém van kódolva. Fiatalabbnak érzem magam, mint amit a számok mutatnak. Nem akarok szembesülni vele, hogy megöregedtem, vagy meg fogok öregedni – mert nincs jelentősége, hogy hány éves az ember, ha úgy érzi, hasznára tud lenni a világnak. Élvezi, hogy reggel felkel és lesz dolga, vagy egyszerűen örül neki, hogy milyen szépen süt a nap – adta át gondolatait az írónő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.