A gyógynövények segíthetnek az apróbb megfázások kezelésében, vagy a kezelés kiegészítéseként. Gyuri bácsi azon kevesek közé tartozik, akik még ismerik a növények hatásait, íme, a tanácsai: ezeket használjuk nátha vagy éppen köhögés esetén.

Eldugult orr 

Az egyik legjobb gyógymód a diólevélteával való belső mosogatás, de szintén hatásos az inhalálás is: egy edénybe  kamilla-, kakukkfű-, bodza- vagy borsmentateát kell önteni, fölé hajolni, majd jó mélyeket lélegezni. A fejet érdemes letakarni. Fülgyulladás, torokgyulladás esetén is hasonló módon lehet eljárni. 

Torokfájás 

Naponta háromszor érdemes gargarizálni zsályából, kamillából, borsmentából vagy apróbojtorjánból készült langyos, szűrt teával. Ezekből a gyógynövényekből teát is lehet emellett fogyasztani, hogy biztos legyen a hatás - írja a Blikk.

Ezeket ajánlja megfázások esetén Szabó Gyuri bácsiForrás: Margitay Klára/Life.hu

Köhögés 

A bodza, a szurokfű és az útifű a legjobb gyógynövény köhögésre. Útifűből sűrű szirup készíthető, ha találunk friss növényt. Egy üveg aljára megmosott, friss útifűleveleket teszünk, majd ugyanolyan vastagságú réteg cukrot adunk hozzá. Ismét útifűréteg következik, majd ismét cukor, míg az edény meg nem telik. Két hétig szobahőmérsékleten lefedve állni hagyjuk, naponta megforgatjuk. Ha kész, naponta 1-3 evőkanállal iszunk belőle magában vagy hígítva. Gyerekek különösen szeretik.

Az éjszakai köhögés ellen, lefekvés előtt érdemes egy kanál olívaolajat fogyasztani, de a méz is kiválóan csillapítja. 

Nátha 

Ebben az esetben bodzateát érdemes fogyasztani: hársat, csalánt és borsmentát is lehet bele keverni. Minél forróbban tudjuk elkortyolgatni, annál jobb. Rendkívül hatásos ilyenkor a forró lábfürdő is. Ágyban fekve kell meginni a következő italt is, amely izzasztó hatású: egy ágacska friss kakukkfű (száraz is megteszi) leforrázva 2,5 dl forró vízzel, hagyjuk ázni és hűlni 15 percig, majd egy kanál mézet és két teáskanál citromlevet adunk hozzá.