"Egészség nélkül nyűg az élet, szeretet nélkül pedig sivár” - a százévesen is praktizáló háziorvossal beszélgettünk

Fotó: Markovics Gábor -
interjú 100 éves magazin egészség háziorvos
A kor valóban csak egy szám? Dr. Körmendi István életében biztosan, hiszen 100 évesen is mások gyógyításával telnek mindennapjai. De vajon honnan nyeri erejét és mit gondol az időskori betegségekről? Miért nem elég, ha csak a Google találati listája alapján diagnosztizáljuk saját magunkat?

Dr. Körmendi István idén lett 100 éves, de még mindig a rendelőben éli életét, háziorvosként praktizál a mai napig. A gyógyításra tette fel egész életét, a szakma szeretetét édesapjától örökölte, aki szintén orvos volt. A lakásrendelő is még édesapjáé volt, mondhatjuk, hogy generációk gyógyultak az ő szaktudásuk, emberségük és segítőkészségük által. Közel 250 betege van jelenleg Körmendi doktornak, napi négy órában rendel.

A tapasztalt orvost kérdeztük arról, hogyan csökkenthető a stressz a rohanó mindennapokban, mi a hosszú élet titka, érdemes-e homeopátiás gyógyszereket szednünk, illetve, hogy miért nem elég, ha saját magunkat diagnosztizáljuk a Google-ba írt tünetek alapján...

Fotó: Markovics Gábor

Egészséges hosszú élet? Nem elég az adottság

Körmendi doktor úr szenvedélye a gyógyítás, ez már bizonyos. Ez a hivatás, amely magába foglalja az egészségmegőrzést és a betegségmegelőzést, a legemberközelibb tevékenységek közé tartozik.

A hosszú élet alapvetően genetikai adottság, de ez pozitív és negatív értelemben is befolyásolható. Hiába lenne valakinek adottsága a hosszú életre, ha azt körülményei, magatartása, életvitele kedvezőtlenül befolyásolják.

Dohányzás, rendszeres vagy akár mérsékelt alkoholfogyasztás, túltáplálkozás, hajszolt, stresszes életvitel. Mindezek egyenként is, de együttesen fokozott mértékben rontják az egyén esélyeit.

Ugyanakkor a kedvezőtlen genetikai adottságok nem jelentenek feltétlenül rövidebb életet. Egészségtudatossággal ma már az ilyen potenciális hátrányok nagyrészt kivédhetőek. Így, ha valaki pl. tudja azt, hogy felmenőitől valami genetikailag örökölhető betegség lehetőségét hordozhatja, akkor bizonyos időnként szűrővizsgálatokat kérhet a háziorvosától.

Mindannyiunk mumusa: A stressz

A stressz csökkentése nehéz kérdés, mivel nem csak rajtunk múlik és nagyon komplex dolog. Mindenesetre, ami rajtunk áll, azt meg kell próbálnunk megtenni, hiszen az idegrendszer folyamatos feszültsége komoly rizikótényező.

– Jól tudom, könnyű ezt mondani, amikor sok ember az egyszerű megélhetése érdekében kénytelen túlórát vállalni és önmagát kizsákmányolni – folytatta.

Google a barátunk, de miért is nem elég a magunk diagnosztizálása?

Az internet és a Google nagyon hasznos segédeszköz lehet a mindennapokban felmerülő kérdésekre választ keresők számára. De az olvasottakat nagy fenntartással kell fogadni! Ez különösen igaz az egészségügyi kérdések vonatkozásban.

Egészségügyi alapképzettség nélkül az olvasottak félreérthetőek lehetnek és a mit sem sejtő olvasó akár károsíthatja magát, ha a félreértelmezett „tanács" szerint jár el.

– Sokan nem tudják, hogy sajnos az interneten számos szándékos - esetenként üzleti érdekeltségből terjesztett - tévhit terjed. Az egyik leghajmeresztőbb és igen káros propaganda az „értisztítók" használatának ajánlása és tudományosan bizonyított hatékonyságú gyógyszerek mellőzését ajánló felhívás. Létező, neves szakemberek személyét is felhasználják sok esetben az e fajta hamis propagandára. A leghelyesebb, az elektronikus információkat szakemberrel, elsősorban a háziorvossal véleményeztetni – tanácsolta a doktor.

Fotó: Markovics Gábor

Homeopátia vagy a jól bevált alternatív gyógymódok?

Körmendi doktor úr elmondása szerint, ha a „hivatalos" kezelés nem jár kellő eredménnyel, akkor is annak módosítása az elsődleges, de – ismerve az adott beteg pszichikumát és esetleg az alternatív kezelésmódok iránti affinitását – már szóba jöhet pl. homeopátiás eljárás is.

„Az öregség maga a betegség" – De miért is kell így lennie?

Egy latin mondás szerint: „Senectus ipse morbus" – „Az öregség maga a betegség".

Korunkban ennek nem kell feltétlenül igaznak lennie. Mint minden anyag, az emberi szervezet is kopik, elhasználódik, leépül az idők múlásával. Ez a folyamat elsősorban genetikailag meghatározott, de – mint arról a fentiekben már szó volt – az egyén és a körülményei által befolyásolható.

Az orvostudomány utóbbi évtizedeiben végbement szédületes fejlődés során a csontritkulás megfékezésére, szinte megállítására igen hatékony gyógyszerek birtokába jutottak az orvosok. Segítségükkel az időskori mozgásszervi elnyomorodások (gerincferdülés, csigolyatörések, combnyaktörések jelentős része) megelőzhetőek. Ennek érdekében már az ötvenes évektől szűrővizsgálatokat kell végezni. Az életkor előrehaladásával egyre gyakoribbá válnak a szív-érrendszeri, agyi érrendszeri betegségek.

A genetikától függetlenül tehát sokat tehetünk mi magunk is egészségünk megőrzése érdekében - és példaként nem is szolgálhatna más, mint maga dr. Körmendi István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.