A kapcsolat mércéje a nevetés: így képez két ember között hidat a humor

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 fizkes/Shutterstock. No use without permission./Fizkes -
boldogsághormon poén nevetés kapcsolat humor
Mindannyian szeretünk nevetni és másokat megnevettetni, hiszen ez a reakció egy kívánatos, pozitív érzelmi állapotot hoz létre, amelynek megélését előnyben részesítjük. De miért ennyire fontos a humor az életünkben?

A humor pozitív hatásai testi és mentális téren egyaránt jelentősek. Egy jó ízű nevetés nem csak a boldogságunkhoz járul hozzá, de csökkenti a stresszt, segít a mindennapi megküzdéseinkben, növeli az intimitást és óriási szerepe van társas kapcsolatainkban.

Mi valójában humor?

Röviden az, amin nevetünk. Ha valakinek van humora, azzal jó együtt lenni. Bővebben, egy sokoldalú érzelmi jelenség, melynek többféle pszichológiai funkciója van. Egyrészt vidámnak lenni nagyszerű érzés, amit szeretünk újra és újra átélni, másrészt, ha jó kedvünk van, akkor boldogabbak, nyitottabbak, kreatívabbak vagyunk, hatékonyabban oldunk meg problémákat és optimistábban állunk a jövőhöz.

A humor fejlett szociális készség

A nevetés egyfajta ösztönös válasz vicces helyzetekre. Nevetünk poénokon, vígjátékokon és néha saját magunkon. Azt viszont talán kevesen tudjuk, hogy nevetéssel beindul a boldogsághormonok (oxitocin, endorfin) termelődése a szervezetünkben. A közös nevetés társaságban növeli az együvé tartozás érzését – biztonságérzetet ad –, és segíti az egymásra hangolódást. Sőt, a hosszú távú memóriára hatva emlékezetesebbé és vonzóbbá válunk a másik ember számára - írja a Bors.

Akivel szeretünk együtt nevetni, azt közelebb érezzük magunkhoz Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 fizkes/Shutterstock. No use without permission./Fizkes

A kapcsolat mércéje a nevetés

A humor hosszú távon és társadalmi szinten nemes célokat szolgál. Ez pedig nem más, mint az elfogadás. Köztudott, hogy jó humorral garantált a siker, legyen szó baráti vagy párkapcsolatról. A nevetés ugyanis összekapcsol minket másokkal, és az a különleges képessége is megvan, hogy növeli a kapcsolat intimitását. Vagyis, akivel szeretünk együtt nevetni, azt közelebb érezzük magunkhoz pszichológiailag és érzelmileg egyaránt.

A humorérzék komoly stresszoldó a kapcsolatban

Egy kiadós nevetés ellazítja az egész testet és csökkenti a stresszt. A humor azonban segíthet átlendülni a párkapcsolaton belül felmerülő esetleges konfliktushelyzeteken is. Ha kellő érzékenységgel, a másikra figyelve vetünk be egy poént feszült helyzetekben, akkor a humor képes áthidalni azokat a stresszhelyzeteket, amik indulatokhoz vezetnének. De kiemelten fontos, hogy a vicc tárgya soha ne a másik fél legyen, a humor ne a bántás eszközévé váljon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.