A szád is jelez, ha felmerül a diabétesz gyanúja: ezekre a tünetekre figyelj

Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/cukorbetegseg/73 -
szájszárazság szomjúság vizelet cukorbetegség diabétesz
Sokféle tünete van a cukorbetegségnek, ám vannak olyan figyelmeztető jelek, melyekre már azelőtt felfigyelhetünk, hogy felmerülne a betegség gyanúja.

A cukorbetegség évekig észrevétlen maradhat, mire a tüneteket kiváltó probléma, a magas vércukorszint megjelenik, de vannak olyan jelek, melyek korán figyelmeztethetnek, hogy valami nincs rendben.

Figyelj a jelekre! Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/cukorbetegseg/73

A polidipsia, ismertebb nevén túlzott szomjúság, a magas vércukorszint egyik kezdeti tünete lehet. Bár időnként mindenki szomjasabb a szokásosnál, vannak olyan árulkodó jelek, amelyek segíthetnek azonosítani a polidipsiát.

„Mindannyian megszomjazunk a nap különböző szakaszaiban. A megfelelő napi vízbevitel (több pohár) nagyon fontos, mivel a víz számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen, beleértve a testhőmérséklet szabályozását és a salakanyagok eltávolítását. Ha azonban állandóan szomjas vagy, vagy a szomjúság a szokásosnál erősebb és ivás után is fennáll, ez annak a jele lehet, hogy nincs minden rendben a testedben" — idézi az Express a Diabetes.co.uk-t.

Egy másik kulcsfontosságú jel, amely a cukorbetegség okozta túlzott szomjúságot kísérheti, az átmeneti vagy hosszantartó szájszárazság, melyet nem csillapít a folyadékfogyasztás sem. Ezen kívül a gyakori és túl nagy mennyiségű vizletürítés is gyanakvásra adhat okot. Ugyanis, akinek kezeletlen cukorbetegsége van, annak a veséi kénytelenek keményebben dolgozni, hogy kiszűrjék és felszívják a felesleges vércukrot.

Amikor a vesék elérik azt a pontot, amikor már nem tudnak lépést tartani, a felesleges glükóz kiválasztódik a vizeletbe és magával vonja a folyadékot a szövetekből.

Fontos azonban, hogy a szomjúságérzetet, szájszárazságot számos más betegség is kiválthatja, mint például a hasmenés. Ezért érdemes más tünetekkel együtt megfigyelni a fentieket.

A cukorbetegség gyakori tünetei:

  • nagy mennyiségű vizelet és gyakori vizelési inger
  • nagy fokú szomjúság
  • akaratlan fogyás
  • fokozott éhségérzet
  • homályos látás
  • zsibbadt vagy bizsergő kezek vagy lábak
  • folytonos fáradtság
  • nagyon száraz bőr
  • Lassan gyógyuló sebek
  • gyaran előforduló fertőzések

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.